Řečtí odborníci vyzývají k ostražitosti po bankovních otřesech v USA a Švýcarsku

Po bankovních otřesech, které vyvolal pád tří amerických bank, a po krizi švýcarského bankovního gigantu Credit Suisse z letošního jara, vyzvali řečtí odborníci k ostražitosti a urychlenému přijetí opatření.

Řečtí odborníci uvedli, že přestože řecký ani evropský bankovní systém a ekonomika nejsou bezprostředně ohroženy a opakování finanční krize z roku 2008 je nepravděpodobné, je po těchto bankovních otřesech nutná ostražitost.

»Americká bankovní krize mi nyní připadá opravdu znepokojivá. Víme, že na rostoucí inflaci se často reaguje růstem úrokových sazeb, a to je také riziko pro americký bankovní systém,« uvedla nedávno pro agenturu Xinhua Valia Aranitou, docentka ekonomie a politických věd na Athénské a Kapodistrijské univerzitě.

»V současné době je řecký bankovní systém skutečně stabilní. V případě krize amerického bankovního systému však nevíme, jaký bude mít dopad na řeckou ekonomiku a řecký bankovní systém a také na evropskou ekonomiku,« dodala Aranitou.

»Dokud se budeme nacházet v období rostoucích úrokových sazeb … portfolia, která mají specifické problematické vlastnosti, jako jsou investice do dlouhodobých dluhopisů, budou zasaženy poklesem hodnoty, takže se objeví drobné a středně závažné krize v rámci bankovního sektoru,« uvedl Panagiotis Petrakis, emeritní profesor na katedře ekonomie na Národní a Kapodistrijské univerzitě v Aténách.

Petrakis upozornil, že »bankovní sektor je velmi silně propojen s reálnou ekonomikou a měli bychom vývoj velmi pečlivě sledovat«.

Evropská centrální banka (ECB) oznámila, že Rada guvernérů pozorně sleduje současné napětí na trhu a je připravena v případě potřeby reagovat, aby zachovala cenovou a finanční stabilitu v eurozóně.

Guvernér řecké centrální banky Yannis Stournaras nedávno řekl, že bankovní turbulence v USA a Švýcarsku nevytvořily řetězovou reakci a že dnešní globální bankovní systém má lepší úroveň likvidity a odpovídající kapitálovou vybavenost.

Uvedl však, že by měly být podniknuty další kroky ke zvýšení bezpečnosti evropského bankovního systému, například dokončení systému pojištění vkladů v Evropské unii.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy