Rozpočtový výbor souhlasí s navýšením schodku na 375 mld. Kč

Sněmovní rozpočtáři dnes podpořili dva koaliční pozměňovací návrhy, které navyšují letošní schodek státního rozpočtu o dalších 45 miliard na celkových 375 miliard korun. O všech pozměňovacích návrzích, a také o novele jako celku, rozhodne Sněmovna při jejím třetím čtení, které by se mělo uskutečnit příští týden.

Vláda původně navrhla navýšit rozpočet a zvýšit jeho schodek o 50 miliard na 330 miliard korun. Koaliční politici však minulý týden při projednávaní novely ve druhém čtení vznesli návrhy, které navyšují schválený schodek o dalších 45 miliard na celkových 375 miliard korun.

Výbor dnes posuzoval pozměňovací návrhy a zaujal k nim stanoviska. Poslanci navrhli přesuny peněz v celkovém objemu 65 miliard. Ministerstvo financí k nim zaujalo negativní stanovisko. Podpořilo pouze dva zmíněné návrhy zvyšující výdaje i schodek letošního rozpočtu.

Na návrh ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) výbor doporučil schválit zvýšení výdajů na sociální věci o sedm miliard. Jurečka svůj návrh zdůvodnil potřebou zajištění peněz na sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti. Celá částka má jít do kapitoly jeho ministerstva.

Výbor také podpořil návrh poslanců Ivana Adamce (ODS) a Tomáše Müllera (STAN), kteří chtějí navýšit výdaje státního rozpočtu celkem o 38 miliard kvůli zajištění příspěvku na úhradu nákladů za energie a na pomoc podnikatelům s nárůstem cen energií. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už minulý týden ve Sněmovně zdůvodnil tento krok tím, že se vláda rozhodla přidat peníze na boj s vysokými cenami energií už do letošního rozpočtu.

Opozici zatím žádný pozměňovák k rozpočtu neprošel

Výbor už dříve doporučil přesunout 60 milionů korun z rozpočtu Národní sportovní agentury ve prospěch mládežnických spolků.

Žádné jiné návrhy dnes výbor nepodpořil. Vzešly téměř výlučně z opozičních lavic. Výbor k nim buď zaujal nesouhlasné stanovisko, nebo žádné stanovisko nepřijal. Opoziční poslanci chtějí přidávat peníze například na školství, kulturu i na bezpečnostní opatření. Peníze chtějí brát kromě jiného z vládní rozpočtové rezervy.

»Je to očekávatelné. Zatím se nestalo, že by nám podpořili jakýkoli pozměňovací návrh k rozpočtu,« řekla ČTK předsedkyně klubu ANO a místopředsedkyně rozpočtového výboru Alena Schillerová. Potvrdila, že pro kladné stanovisko k Jurečkovu návrhu posílit sociální výdaje hlasovali i poslanci ANO, protože šlo o výdaje na sociální věcí. »Ale nelíbí se nám samozřejmě, že je to na úkor schodku. Nelíbí se nám, že se to dozvídáme až na plénu. Jak tedy spolu vláda komunikuje?« dodala.

To, že opozici žádný z pozměňovacích návrhů neprojde, se dalo očekávat také podle bývalé předsedkyně rozpočtového výboru Miloslavy Vostré (KSČM). »Musím říct, že z mé dlouholeté praxe velmi pochybuji, že projde jakýkoliv pozměňovací návrh, který půjde z řad opozičních stran,« řekla už před časem pro iportaL24.cz.

Výbor nepodpořil návrh odebrat Hradu z rozpočtu 30 mil. Kč

Návrh skupiny koaličních poslanců v čele s lidovcem Šimonem Hellerem, kteří chtějí odebrat z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky 30 milionů korun a přesunout je mimo jiné na protidrogovou politiku a podporu mládežnických spolků, rozpočtový výbor nepodpořil. Ministerstvo financí dnes s tímto návrhem vyslovilo nesouhlas.

Pro doporučující stanovisko nezvedl ruku nikdo z přítomných členů výboru. Výbor nakonec nepřijal k návrhu žádné stanovisko.

Poslanci svůj návrh podali kvůli dřívějšímu pravomocnému odsouzení ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka v souvislosti s ovlivňováním jedné ze zakázek v Lánské oboře. Balák byl pravomocně odsouzen k tříletému vězení. Prezident Miloš Zeman mu udělil milost, Balák ve funkci zůstal.

Heller při předkládaní návrhu ve druhém čtení uvedl, že návrh má vedle praktické roviny i rovinu symbolickou. Prezident podle něho nepracuje, nejezdí na zahraniční návštěvy, nepřijímá návštěvy a »svoji práci dělá možná na 15 procent«. »Jeho okolí zneužívá tento stav a ve velkém utrácí za nic,« řekl.

Dnešní hlasování výboru je doporučením pro plénum, nikoli definitivním odmítnutím. Rozhodnou o něm poslanci ve třetím čtení novely, až budou hlasovat o jednotlivých návrzích.

Vláda se rozhodla navýšit příjmy, výdaje i schodek letošního rozpočtu hlavně kvůli dopadům války na Ukrajině a související pomoci. Dalším důvodem je pak reakce na vyšší inflaci a růst cen energií. Reaguje i na vyšší než očekávané příjmy rozpočtu.

(jad)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy