Pomoc lidem postiženým povodněmi? Vláda místo toho vyhazuje peníze za billboardy s vlastním PR

Místo pomoci lidem v oblastech postižených povodněmi se vláda Petra Fialy (ODS) soustředí na vlastní PR kampaň. Moravu přelepily plakáty, které děkují »za vaši odvahu a srdce«, a zdůrazňují, že »Společně to zvládneme«.

Redakci iportaL24.cz na to v SMS zprávě upozornil emeritní hejtman a předseda jihomoravského PRO Michal Hašek. Fotografie bilboardu pochází z nádraží v Olomouci. »Myslím, že vládní PR lidem v oblastech postižených povodněmi nepomůže v úklidu a opravách, aby měli kde a jak důstojně bydlet, jak zvládnout podzim a příchod zimy. To dělá tu vládní komunikaci někdo vážně tak tupý? Na kolika místech tahle kampaň běží a kolik stojí nás daňové poplatníky? Každá koruna by teď měla jít do postiženého území, ne do pochybné vládní reklamy. Tohle je fakt šlápnutí vedle jako,« napsal Hašek.

Na sociální síti to okomentoval výstižně například uživatel Stanislav Faltýnek: »Názorná ukázka naprostého odtržení od realit a v praxi uplatněné vládní zásady – za vše dobré děkujte nám. Vládní odvaha se projevuje v tom, jak si v dané době zvyšují platy!«

Narážel na to, že vládní politici si schválili růst platů o 6,9 procenta, zatímco například státní zaměstnanci dostanou od ledna přidáno jen 1400 korun. »Růst platů by měl odrážet i to, jak je na tom celá společnost. Pokud se máme bavit o tom, že platy politiků by rostly o desetitisíce a lidé ve státní správě mají dostat jen 1400 korun, je to špatně,« uvedl pro iportaL24.cz v pátečním rozhovoru šéf OS KOVO Roman Ďurčo.

Ale zpět k vládnímu PR ohledně povodní. »Marketing vždy a všude – reklamní firmy to je prostě kšeft na cokoli. Myslím, že bychom bez toho dokázali žít a hlavně ušetřit a ne stále plýtvat a plýtvat,« připojila na Facebooku ve svém komentáři například uživatelka Stanislava Slavíková.

Lidé, kteří byli zasaženi záplavami, dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení, o čemž rozhodla Poslanecká sněmovna jednomyslně v tomto týdnu. Normu nyní dostane na stál Senát a měl by o ní rozhodnout v příštím týdnu. Obojí probíhá ve zrychleném režimu. Lidé mají dostat až 72 900 korun, čili patnáctinásobek životního minima. Chudší domácnosti by mohly získat až 97 200 Kč. »Mělo by to být mnohem více, když si uvědomíte, že ti lidé přišli o střechu nad hlavou a mnohdy budou začínat jakoby odznova,« připojila k tomu pro iportaL24.cz Lenka Veselá, předsedkyně Sdružení nájemníků ČR (SON).

Kritika se na vládní představitele nese už jen za to, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) slíbil v době povodní policistům a hasičům navýšení platů minimálně o 5 procent, které se nakonec nekoná, alespoň ne pro všechny skupiny. Příslušníci bezpečnostních sborů nakonec po dlouhých jednání dostanou přidáno 1500 Kč, což však podle jejich odborových zástupců nestačí. Policisté navíc plánují protest ve dnes 4. až 8. listopadu, kde mj. nebudou vybírat některé druhy pokut. Hlavním důvodem akce je podstav a nereálné sliby policejního prezidenta Martina Vondráška.

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy