Honba za českým pohárovým koeficientem: dvakrát venku, jednou doma

Trojlístek českých klubů se pokusí nadále vylepšovat český pohárový koeficient ve dvou čtvrtečních duelech Evropské ligy a jednom Konferenční ligy. Plzeň a Slavia se v první jmenované soutěži představí venku, Mladá Boleslav si v EKL odbude domácí premiéru.

Západočechy čeká střetnutí s pravou řeckou náturou na bouřícím stadionu PAOK Soluň. »Bude to velice těžké utkání ve velice těžké atmosféře. Fanoušci PAOKu jsou skvělí a nás nečeká nic jednoduchého. Něco podobného jako ve Frankfurtu. Do ofenzivy mají velice kvalitní mužstvo a my tomu musíme čelit,« citoval klubový web Viktorie obránce Václava Jemelku.

Plzeň zažívá jeden ze zlomových týdnů. O víkendu čelila super atmosféře ve Vítkovicích, kde porazila ostravský Baník 3:1, a po duelu Evropské ligy v Řecku přivítá v neděli ve šlágru 13. kola Chance ligy mistrovskou Spartu. »Bavili jsme se o tom, že tenhle týden je pro nás strašně důležitý. S Baníkem jsme to zvládli, za to jsme rádi a věříme, že nám to pomůže do zítřejšího zápasu,« uvedl asistent trenéra Plzně Jan Trousil.

Zatímco Plzeňští si drží skvělou sérii, když po dvou remízách v úvodních kolech Evropské ligy v pohárech neprohráli již 22 zápasů v řadě, úřadující řecký šampion bude usilovat vůbec o první body do tabulky EL. »PAOK zatím nemá v soutěži body, takže očekáváme, že si za nimi půjdou. Víme, že máme svojí sílu a věříme, že se nám podaří prodloužit naší evropskou sérii. Jedeme se porvat o dobrý výsledek,« připojil Trousil. 

Viktoria nejprve senzačně remizovala 3:3 ve Frankfurtu, následně pak 0:0 ve Štruncových sadech s bulharským Ludogorcem Razgrad. Zato PAOK postupně nestačil na Galatasaray Istanbul na jeho půdě (1:3) a následně doma na rumunské FCSB (0:1), tedy stejné dva týmy, které v tomto kalendářním roce ve vyřazovacích bojích vyřadila pražská Sparta.

Ta se představí dnes na horké půdě Manchesteru City, zatímco druhé pražské »S« a aktuální lídr tabulky Chance ligy Slavia si zahraje na půdě týmu z TOP 5 evropských lig zítra. Červenobílí se poperou o další body do Evropské ligy v Bilbau s tamním Athletikem.

Jeden z nejtradičnějších a nejrespektovanějších fotbalových klubů v La Lize je známý svou zásadou hrát pouze s hráči s baskickými kořeny. Tento unikátní přístup je odlišuje od ostatních elitních klubů a Athletic se díky němu stal symbolem hrdosti a identity celého regionu. S hráči jako bratrské duo Williamsových, Oihan Sancet či Ander Herrera Athletic nicméně může dosáhnout úspěchu i na mezinárodní scéně.

To se zatím potvrzuje i v Evropské lize, kde Athletic remizoval 1:1 na hřišti AS Řím a poté si doma poradil s Alkmaarem 2:0. Nakročeno k postupu má i Slavia, jež si hýčká identické výsledky. Dvougólovým poměrem zvítězila v Bulharsku nad Ludugorcem Razgrad, následně si doma po výsledku 1:1 rozdělila body s Ajaxem Amsterodam. »Nemám zkušenosti s tabulkou, kdy jsou všechny celky v jedné skupině, ale doufám, že se o postup popereme. Chceme naše šance zvýšiit už v Bilbau,« vyzval kouč červenobílých Jindřich Trpišovský.

A protože se říká »do třetice všeho dobrého«, v pohárovém ohni se představí zítra i Mladá Boleslav. V »nižší« Evropské konferenční lize ji čeká domácí premiéra proti švýcarským vicemistrům z Lugana. Středočeši mají co napravova, neboť v prvním kole nestačili v Jerevanu na tamní FC Noah (0:2). 

Lugano je ve švýcarské Super League po deseti ligových kolech čtvrtý se ziskem osmnácti bodů, když z deseti podzimních ligových utkání pět vyhrál, tři remizoval, dvě prohrál a má aktivní skóre 15:12. To Boleslav je v Chance lize až desátá, a ačkoli má aktivní skóre 17:15, bilance je záporná 3-4-4 (13 bodů).

(koz)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy