Kantar pro Českou televizi: jasná dominance ANO

Poněkud odlišný předvolební model než ten na CNN Prima News, který zpracovala agentura STEM, představila dnes Česká televize. Kantar CZ rovněž předpovídá jasný triumf hnutí ANO, ale s ještě výraznějším ziskem. Naopak se podle agentury aktuálně nedaří překročit pětiprocentní hranici komunistům, zatímco podle STEMu by KSČM v říjnu volilo 5,3 procent občanů.

V čem se rovněž agentury shodují, je výrazný propad Pirátů, jejichž hlasy se přelévají k hnutí STAN. Oba subjekty spolu kandidovaly v koalici ve sněmovních volbách roku 2021, ovšem nyní je jeden součástí vládní koalice, kdežto Česká pirátská strana zamířila po neúspěchu v krajských volbách a odvolání odcházejícího předsedy Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj do opozice.

A aktuálně rozdané karty? Podle modelu Kantaru by Piráti získali 5,0 procenta hlasů, což je propad o 4 % oproti letošnímu červnu, zatímco Starostové posílili o 4,5 % a nyní by je volilo 13 procent občanů.

»Měření, které kvůli pauze způsobené prázdninami a krajskými a senátními volbami proběhlo až v říjnu, ukazuje na propad hodnocení politické situace. Za tímto propadem mohou stát právě zářijové krajské a senátní volby a také dění kolem Pirátů,« komentují autoři výzkumu.

S poklesem se potýká i ODS, který kdyby šla do voleb samostatně, by v říjnu obdržela 14,5 % hlasů, což je o 1,5 procenta méně než při červnovém modelu.

Kromě zmiňovaných subjektů by pětiprocentní hranici překročilo ještě hnutí SPD Tomia Okamury, které má aktuálně podle Kantaru podporu 6,5 % voličů. Mimo sněmovní lavice by naopak, stejně jako u modelu STEM pro CNN Prima News, zůstaly vládní TOP 09 a KDU-ČSL.

A zatímco u agentury STEM si Přísaha polepšila o 0,9 procenta, Kantar CZ hnutí Roberta Šlachty přisuzuje menší podporu než v červnu – o 1,5 % (3,0 procent). Stejný počet lidí by volil i komunisty, těsně v závěsu jsou Motoristé sobě a Sociální demokracie.

A ještě k hnutí ANO – to by podle průzkumu pro Českou televizi získalo v desátém měsíci v roce 35,5 procenta hlasů, kdežto STEM byl pro Primu střízlivější (32,1 %).

STEM na rozdíl od Kantaru zohledňuje i případ, kdyby ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidovali v koalici SPOLU, jak se to jeví pravděpodobné. Pak by mohly tyto tři strany ruku v ruce získat 20 procent.

Další možné koalice však již zohledněny nejsou- Chystá se totiž například levicově-vlastenecké spojení na půdorysu úspěšné značky STAČILO! z evropských a krajských voleb, stejně jako obdobný model na národně-konzervativní scéně, kde by k SPD mohli přibýt Trikolora, PRO či Svobodní.

Zbývá dodat, že průzkum se uskutečnil od 30. září do 11. října mezi více než tisícovkou respondentů.

(pk)

GRAFIKA – Kantar CZ pro Českou televizi

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy