Beznohá Evropa – taková je její budoucnost

Běžný Čech platí za průšvihy EU měsíčně 20 tisíc korun. Ekonom Lukáš Kovanda píše o dramatickém zaostávání Evropské unie za USA a Čínou, na které doplácí běžní Evropané.

»EU zaostává za USA nepřetržitě od vzniku eura, konstatuje Bloomberg. Z výpočtů agentury vyplývá, že pokud by k tomuto zaostávání nedocházelo, průměrná mzda v Česku by letos činila přes 70 tisíc korun namísto nynějších 46 tisíc. Průměrně vydělávající Čech tak na oltář nezvládnutého projektu EU obětuje ze své kapsy ročně zhruba 300 tisíc korun hrubého, tedy nějakých 220 tisíc čistého. Za nezvládnutí projektu EU tak běžný Čech platí měsíčně takřka 20 tisíc korun,« konstatuje český ekonom s odkazem na analýzu Bloomberg. Kovanda dále uvádí, že Evropská unie již fakticky nemá čas na to, aby zvrátila tento nepříznivý trend. Navíc se podle něj unijní vedení o to ani moc nesnaží.

Nesnaží, protože nesmí. Protože budoucnost Evropy se nese v duchu zaostalého kontinentu bez vlastní výroby, sloužící výhradně jako odbytiště Spojených států amerických, které se takto coby tonoucí chytají více méně posledního stébla, jak předejít totálnímu hospodářskému bankrotu. Proto nesmyslné, resp. sabotážní ekonomické restrikce během covidu, kdy jen nadnárodní obchodní řetězce měly od vlády zelenou, proto brutálně rekordní denní dojivost evropských národních ekonomik ve prospěch pronacistické a skrz na skrz zkorumpované Ukrajiny, proto další skvělá čísla ohledně téže dojivosti státních kas ve prospěch migrantů apod.

Kdo chce slyšet a vidět, slyší a vidí. Víra v solidní budoucnost Evropy je asi taková jako víra beznohého mladíka, že jednou po svých zdolá Mount Everest nebo po svých doběhne první ve finále olympijské stovky. Jinak řečeno, budoucnost Evropy jest beznohá, abych zůstala u zmíněného příměru. Nohy jí už nenarostou, musí se narodit Evropa zbrusu nová. Ovšem zda takto zdravou Evropu vůbec bude mít kdo zplodit, toť kardinální otázka, na níž aspoň já pozitivní odpovědí nemohu sloužit, byť bych tisíckrát chtěla…

Marie Krejčíková

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy