Vraťme hudbu dětem v Jeseníku! Nadace Život umělce založila sbírku pro vyplavenou ZUŠ

Základní umělecká škola Jeseník v loňském roce oslavila již 75 let. Za tuto dobu poskytla umělecké vzdělání desítkám tisíců žáků. Byla pro ně domovem a útočištěm ve světě společné tvorby. Dne 15. září 2024 dvě její budovy zasáhla ničivá povodeň. I přesto, že se v předstihu snažili zaměstnanci některá vybavení odklidit, škoda dosáhla obrovských rozměrů.

Přízemí i suterén obou budov byl nadobro zničen, a to téměř s veškerým vybavením tříd včetně hudebních nástrojů. Škola přišla o tři klavíry, patnáct violoncell, čtyři kontrabasy, digitální varhany, bicí nástroje a další. Poničila také vybavení nahrávacího studia a orchestrální zkušebny. Škoda na vybavení dosahuje 1 900 000 korun. Je jasné, že nahradit poničené staré nástroje novými za dnešní ceny bude těžké.

V této situaci se rozhodla pomoci Nadace Život umělce, protože péče o mladé talenty patří mezi její priority. »Rozhodli jsme se založit sbírku na Donio, abychom pomohli dětem co nejdříve nahradit ztrátu nástrojů, na kterých koncertovaly. Sami jsme do ní vložili 50 tisíc korun a věříme, že se najde mnoho dalších lidí s dobrým srdcem, kteří přispějí k tomu, aby se do ztichlých zkušeben znovu vrátili žáci a veselé tóny nástrojů,« vysvětlila ředitelka Nadace Život umělce Svatava Barančicová.

Nadace Život umělce chce touto sbírkou přispět na nákup chybějících hudebních nástrojů, not, strun a dalšího příslušenství, o které škola přišla. Celý výtěžek sbírky zašle Klubu přátel umění při ZUŠ Jeseník, který pomáhá tam, kde rozpočet školy nestačí.

Základní umělecká škola Jeseník patří mezi jedny z nejúspěšnějších v České republice. V současné době na ní studuje 800 žáků a mají řadu souborů (Dechový orchestr mladých ZUŠ Jeseník, Smyčcový orchestr ZUŠ Jeseník, Folklórek, flétnový soubor Jesflet), které vozí ceny ze soutěží a patří do kulturní scény města.

Nadace Život umělce byla založena v roce 1992 představiteli šesti profesních organizací výkonných umělců. Jejím základním posláním je od počátku podporovat mladé začínající talenty i umělce na konci tvůrčích sil. Pomáhá v tíživých sociálních či zdravotních situacích a přispívá k realizaci uměleckých projektů napříč žánry i regiony.

(mac)

FOTO – Život umělce/ZUŠ Jeseník

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy