Putin: Nepřipustíme jaderné zbraně na Ukrajině, je to provokace

Ruský prezident Vladimir Putin označil prohlášení svého protějška Volodymyra Zelenského o jaderných zbraních na Ukrajině za provokaci. Rusko podle něj za žádných okolností nedovolí, aby se takové zbraně objevily na Ukrajině, řekl Putin podle listu Kommersant při setkání se zástupci médií ze skupiny BRICS. Varoval, že jakýkoli krok Kyjeva v tomto směru bude vyžadovat odpovídající reakci.

Summit BRICS bude v příštím týdnu hostit Kazaň. A v předvečer jeho pořádání učinil Putin několik zásadních prohlášení. »Tady nemůže být žádná konjunktivní nálada. Nehádejme z čajových lístků, zda tam Britové jsou, nebo kdo jiný tam jaderné zbraně nasadí. Není možné to skrývat. Jsme schopni vysledovat jakýkoli pohyb tímto směrem,« řekl dnes Putin.

Poznamenal, že v moderním světě není těžké vyrobit jaderné zbraně, ale »pro Ukrajinu to dnes není tak jednoduché«. »Jakýkoli krok tímto směrem se setká s patřičnou reakcí,« řekl ruský prezident.

Připomněl, že současné vedení Ukrajiny opakovaně nastolovalo téma jaderných zbraní ještě před začátkem aktivní fáze konfliktu. »Už tehdy mluvili o tom, že Ukrajina by měla mít jaderné zbraně,« řekl Putin a dodal, že ukrajinskou krizi způsobil Západ, nicméně Rusko bude pokračovat v boji, dokud nedosáhne vítězství.

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy