Reuters: Írán bude nutit země Perského zálivu, aby se zodpovídaly z případné pomoci Izraeli

Írán varoval arabské státy Perského zálivu před jejich odpovědností za vojenskou pomoc nebo poskytnutí vzdušného prostoru Izraeli v případě údajného izraelského odvetného útoku na nedávný íránský raketový úder.

»Írán dal jasně najevo, že jakákoli akce států Perského zálivu proti Teheránu, ať už se jedná o využití vzdušného prostoru nebo vojenských základen, bude Teheránem vnímána jako akce celé skupiny a Teherán bude odpovídajícím způsobem reagovat. Jakákoli pomoc Izraeli, včetně toho, že mu umožní využívat svůj vzdušný prostor k akcím proti Íránu, je nepřijatelná,« řekl agentuře Reuters vysoký íránský představitel.

Dodal, že Írán takové varování vydal během návštěvy prezidenta islámské republiky Masúda Pezeskiana v Kataru 3. října. O tomto tématu bude jednat také íránský ministr zahraničí Abbás Aragčí během svých rozhovorů v Saúdské Arábii.

»V poselství byla zdůrazněna potřeba regionální jednoty v boji proti Izraeli a důležitost stability,« dodal zdroj agentury. Upřesnil, že Teherán nejednal o zvýšení těžby ropy zeměmi Perského zálivu pro případ, že by íránská ropná zařízení byla poškozena při případném izraelském útoku.

Informaci o varování Teheránu potvrdil agentuře Reuters diplomat západní země působící v regionu. Podle něj bude Írán pozorně sledovat, jak budou jednotlivé země Perského zálivu reagovat na izraelský útok a co se stane na amerických základnách umístěných v těchto státech. Agentura upřesňuje, že v Bahrajnu, Kataru, Kuvajtu, Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii se nacházejí americká vojenská zařízení nebo jednotky.

Večer 1. října Írán zahájil masivní raketový útok na Izrael v reakci na atentáty na klíčové představitele vedení Hamásu, Hizballáhu a Islámských revolučních gard (elitní jednotky íránských ozbrojených sil). Teherán uvedl, že 90 % raket úspěšně zasáhlo zamýšlené cíle, ale Izrael tvrdí, že Írán odpálil asi 180 raket a většina z nich byla zachycena. Izraelský generální štáb přislíbil, že na útok odpoví. Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí zase varoval, že odvetné údery jeho země proti Izraeli pak budou ještě rozsáhlejší.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy