Tržby rostly hlavně za PHM a v internetových obchodech

Tržby v maloobchodě podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu stouply v srpnu meziročně o 5,3 procenta a meziměsíčně o 0,1 %. Nutno ale dodat, že srovnávací základna byla nízko – loni v osmém měsíci totiž maloobchod poklesl o 2,8 % a rok před tím, v srpnu 2022, dokonce o 8,8 %. Krize v maloobchodu způsobená propadem kupní síly většiny domácností trvala půldruhého roku.

Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly v srpnu podle ČSÚ meziročně o 7,2 %, za potraviny o 1,6 % a za pohonné hmoty o 9,3 %.

Ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky se tržby zvýšily meziročně o 14 %, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o sedm procent, s počítačovým a komunikačním zařízením o 4,6 %, s výrobky pro domácnost o 4,3 % a s oděvy a obuví o 2,1 %. Naopak o 0,6 % tržby klesly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o dvě procenta a ve specializovaných prodejnách potravin se naopak o dvě procenta snížily. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží vzrostly o 16,8 %. Internetovým a zásilkovým obchodům pak tržby stouply o 16,1 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v srpnu meziročně zvýšily o 0,3 %, v tom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů klesly o 0,8 % a naopak za opravy motorových vozidel stouply o 0,9 %. Meziměsíčně se tržby v motoristickém segmentu klesly o 0,8 %.

(ici)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy