ANO míří ve středních Čechách do opozice, uvedl Havlíček

Hnutí ANO míří ve Středočeském kraji do opozice. Uvedl to na sociální síti X jeho první místopředseda Karel Havlíček. V čele kraje tak pravděpodobně zůstanou hnutí STAN a koalice SPOLU. Budou mít těsnou většinu jednoho hlasu.

»Ve středních Čechách, kde jsme s náskokem a ziskem 33,4 % vyhráli, jdeme do opozice. Nehráli jsme o fleky, chtěli jsme stabilní krajskou vládu, upřednostňovali jsme menší zlo. Nabídli jsme hejtmana, nehandlovali jsme, nepolitikařili a nevydírali,« napsal Havlíček.

Narážel na to, že ANO nabídlo v jednáních se SPOLU místo hejtmana pro Jana Skopečka (ODS). V 65členném zastupitelstvu má vítězné hnutí 25 křesel, tudíž by s třetím SPOLU, jež získalo 13 křesel, mělo pohodlnou většinu. Druhé hnutí STAN má 20 mandátů, takže by vládnoucí koalice pro příští čtyři roky měla dohromady 33 hlasů, což je skutečně převaha jen jediného hlasu.

Právě o ten na poslední chvíli při závěrečném sčítání krajských voleb přišla koalice STAČILO! – SPOJENÁ LEVICE, jež nakonec má místo čtyř zastupitelů, jak to dlouho vypadalo, jen tři. Koalice SPD, Trikolora a PRO získala čtyři. Obě uskupení zůstanou v opozici.

»Budeme tvrdou, náročnou a nekompromisní opozicí. Jsme přesvědčeni, že se do vedení ještě v tomto období vrátíme, ale už s naším hejtmanem,« řekl Havlíček v rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

SPOLU a STAN zasedli k jednacímu stolu naposledy ve čtvrtek. Končící hejtmanka a volební jednička Starostů Petra Pecková uvedla, že požadavek, s nímž přišel potenciální koaliční partner je nad rámec nabídky, a tudíž neakceptovatelný.

(koz)

GRAFIKA – iROZHLAS.cz

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy