Hypotéky zůstávají drahé, jejich úročení se pevně zabetonovalo nad pěti procenty

Úroky hypoték se podle Swiss Life Hypoindexu »pevně zabetonovaly nad pěti procenty«. »Úrokové sazby hypotečních úvěrů se ani v říjnu v podstatě nezměnily. Optimistická očekávání, že po prázdninách se v souvislosti se změnou poplatků za předčasné splacení hypotéky a spuštěním akčních zvýhodněných nabídek výrazněji sníží úroky, se nenaplnily,« konstatuje Milan Vodička na webu hypoindex.cz. Průměrná nabídková sazba hypoték se na počátku října snížila ze srpnových 5,38 % opět jen o 0,04 bodu na 5,34 %.

Swiss Life Hypoindex odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro zástavní hodnoty nemovitosti do 80 %.

GRAF – Swiss Life Hypoindex

Nejpravděpodobnějším důvodem, proč banky zabetonovaly sazby nad pětiprocentní hranicí, je podle Vodičky nenaplnění jejich přání ze strany zákonodárců. Finanční instituce totiž lobbovaly za výrazně přísnější sankce za předčasné splacení. To se ale nestalo a sankční poplatky jsou výrazně měkčí, než banky chtěly.

TABULKA – Swiss Life Hypoindex

Měsíční splátka klesla jen o necelých sto korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,34 % nyní činí 21 155 korun, což je o 93 Kč méně než v předchozím měsíci. Od počátku letošního roku klesla o 1434 Kč.

GRAF – Swiss Life Hypoindex

»Na počátku měsíce je vidět, že banky ještě nezohlednily další snížení základní úrokové sazby ze strany České národní banky o 0,25 procentního bodu z minulého týdne. Je ale otázkou, zda se banky vůbec rozhodnou toto snížení do svých hypotečních sazeb nějak zapracovat, nebo budou i nadále sazby snižovat spíše kosmeticky,« uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select. Podle něj se dá očekávat, že i další vývoj hypotečních sazeb bude velmi pozvolný.

Průměrná nabídková sazba letos klesla jen o 0,68 procentního bodu. Vedle toho ČNB snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5 bodu na aktuálních 4,25 %. Rozdíl mezi průměrnou nabídkovou sazbou hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu a dvoutýdenní repo sazbou ČNB je v současné době 1,09 bodu ve prospěch centrální banky.

(ici)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy