Západ by ničením ruských střel nad Ukrajinou zapojil do války USA

Západní armáda ničící ruské projektily nad Ukrajinou by znamenala zapojení Spojených států do konfliktu, Washington se domnívá, že Kyjev se dokáže bránit, uvedla na pravidelném brífinku pro novináře zástupkyně tiskového tajemníka Pentagonu Sabrina Singhová.

Když byla požádána, aby se vyjádřila k možnosti sestřelení ruských projektilů z Polska nebo Rumunska, řekla: »To by znamenalo zapojení do války jiným způsobem. A právě teď máme pocit, že se Ukrajina dokáže úspěšně bránit ruským úderům. Budeme i nadále dbát na to, aby měli podporu, kterou k tomu potřebují.«

Novináři se jí také zeptali, zda by západní země mohly pomoci zachytit střely a drony nad Ukrajinou, jako je tomu v případě Izraele. »Mluvíme o dvou velmi odlišných krajinách a bojištích. Prezident Joe Biden na samém začátku nařídil tomuto ministerstvu, aby poskytlo Ukrajině to, co potřebuje na bojišti. Oni byli velmi úspěšní v nasazení, ať už jde o protivzdušnou obranu nebo jiné schopnosti, aby pokračovali v dobývání svého území zpět. Prezident se zavázal, že Spojené státy nevyšlou na Ukrajinu pozemní jednotky. Ale podporujeme Ukrajinu v jejím úsilí získat zpět své svrchované území,« uvedla mluvčí.

V polovině září polské úřady uvedly, že jsou připraveny sestřelovat rakety ve vzdušném prostoru nad Ukrajinou, protože přibližování raket ke svým hranicím považují za hrozbu a řídí se ustanoveními ústavy. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová k podobným prohlášením již dříve uvedla, že záměr Varšavy ukazuje, že Polsko považuje západní Ukrajinu za svou nedílnou součást.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy