Eroze řek zvyšuje nedávné vzestupy hory Qomolangma

Proč je hora Qomolangma mnohem vyšší než ostatní vysoké vrcholy? Nová studie poskytuje důkazy, že eroze řek stojí za nedávným vzestupem nejvyšší hory na Zemi.

Výzkumný tým vedený Wangem Chengshanem z Čínské univerzity Geosciences v Pekingu a dalšími z University College London ve Velké Británii provedl studii, která byla publikována v pondělí v časopise Nature Geoscience.

Podle Wanga, akademika Čínské akademie věd, je vznik hory Qomolangma a celého Himaláje převážně způsoben kolizí indické a euroasijské desky.

Ale samotná teorie kolize nemůže plně vysvětlit, proč je hora Qomolangma téměř o 250 metrů vyšší než hora Qogir, která je druhou nejvyšší na světě a je jen o desítky metrů vyšší než třetí a čtvrtá nejvyšší hora světa. Tento rozdíl naznačuje, že vzestup hory Qomolangma může být způsoben nějakým unikátním mechanismem.

Po letech výzkumu vědci objevili unikátní evoluci vodního systému kolem hory Qomolangma, která úzce souvisí s vývojem řeky Kosi, staré řeky.

Studie naznačuje, že před přibližně 89 000 lety došlo u řeky Kosi k události nazývané »zachycení řeky«, což je běžný jev v oblastech s horským terénem, kdy jedna řeka »ukradne« tok jiné řeky prostřednictvím eroze. To vedlo k rychlé expanzi odvodňovacího území a zrychlení erozního procesu, přičemž maximální roční hloubka eroze dosahovala až 12 milimetrů.

Jak se koryto řeky prohlubovalo, okolní masiv ztratil hmotnost a rovnoměrný tlak jej nadzvedl, což přispělo k dalšímu vzestupu hory Qomolangma.

Studie odhaduje, že od události zachycení řeky se výška hory Qomolangma zvýšila přibližně o 0,2 až 0,5 milimetru ročně, což kumuluje další výšku 15 až 50 metrů.

»Ačkoli tektonické pohyby zůstávají hlavní příčinou vzestupu hory Qomolangma, tato studie odhaluje nový mechanismus vzestupu hor způsobený zachycením řeky, což pomáhá lidem lépe porozumět evoluci orogenního pásu a procesu formování vrcholů,« řekl Wang.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy