Další zdražení dálničních známek? Hnutí SPD je proti

Kvůli rozhodnutí vlády Petra Fialy dojde od 1. ledna 2025 k dalšímu zdražení všech typů dálničních známek. Upozorňuje na to v aktuální tiskové zprávě opoziční hnutí SPD.

»Začíná totiž platit tzv. automatická valorizace jejich ceny, kdy budou dálniční známky každoročně zdražovat v závislosti na vývoji inflace a počtu kilometrů nově postavených dálnic. Přitom už od letošního března Fialova vláda cenu roční dálniční známky skokově zdražila z 1500 na 2300 korun,« upozorňuje SPD.

Od ledna se tak již druhý rok za sebou zvýší o 5 % i mýtné pro nákladní auta nad 3,5 tuny. Cena roční dálniční známky v ČR bude tedy od roku 2025 činit 2440 korun, což je v celoevropském srovnání nadprůměrná hodnota. Pro srovnání: na Slovensku řidiči platí za roční dálniční známku v přepočtu 1500 korun, ve Švýcarsku 1035 korun a například v Bulharsku 1112 korun a v Rumunsku 700 korun.

»V jiných evropských státech se platí pouze jednorázové mýtné při použití dálnice, anebo je zde užívání dálnic pro řidiče zcela zdarma – to je mj. případ Německa, Belgie, Dánska, Finska, Švédska či Nizozemska. Hnutí SPD nesouhlasí s neustálým zdražováním dálničních poplatků,« vyzývá SPD.

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy