Věkovou hranici pro odchod do penze nejde posouvat do nekonečna

Hnutí Přísaha odmítá posouvání hranice odchodu do důchodu do nekonečna, bez jakýchkoliv omezení.

Vláda svojí asociální »důchodovou reformou« zvedla věk odchodu do penze, kvůli narůstající délce dožití, nad 65 let s tím, že se bude posouvat maximálně o dva měsíce ročně a tak, aby lidé strávili v důchodu alespoň 21,5 roku (tedy zhruba čtvrtinu života). Nově ale předložili pozměňovací návrh k novele Zákona o důchodovém pojištění, kterým se všechna tato pravidla zruší. Samozřejmě v době voleb, aby si toho skoro nikdo nevšiml. Čímž vlastně celá »důchodová reforma« z dílny ministra práce Jurečky pozbývá smysl i zdůvodnění. Nejenže je vládě jedno, kolik let v důchodu strávíme a zda se ho vůbec dožijeme, ale zrušit chtějí i možnost, že se posouvání hranice odchodu do penze vůbec zastaví. Věk pro odchod do penze tak de facto poroste stále a bez omezení.

Podle původní verze se přitom měl pravidelně revidovat podle demografického vývoje, a kdyby došlo ke zkrácení průměrné délky života, jako tomu bylo třeba za covidu, měl se důchodový věk alespoň zastavit. Nově sice ministerstvo jednou za pět let předloží zprávu o demografickém vývoji, ale vláda na ní nemusí brát vůbec zřetel! Tento návrh, který předložil poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), považujeme za absolutně nesmyslný a nešetrný k našim občanům. Dokazuje navíc, co říkáme od začátku. Fialův kabinet neumí vládnout a jediné, jak dokáže »řešit« důchody, je zvyšovat nám daně a prodlužovat věk odchodu do penze. Místo, aby podpořil prorodinnou politiku a zastavil propad porodnosti, na který jako Přísaha dlouhodobě upozorňujeme.

Říkáme to zas a znovu. Podpořme mladé rodiny. Zajistěme jim cenově dostupné bydlení i vhodné podmínky pro skloubení práce s mateřstvím (školky, zvýhodněné úvazky) a zajistěme, aby se pořízení dítěte nerovnalo propadu do existenční chudoby. Jedině tak zajistíme, aby se důchodový systém nezhroutil a v budoucnu měl kdo vydělávat na důchody.

Karolína Kubisková, místopředsedkyně občanského hnutí Přísaha

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Věk pro odchod do důchodu by měl být posunut na 60 let pro muže a podle počtu dětí pro ženy. Růst produktivity výroby to nejen umožňuje, ale přímo vyžaduje.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy