Letošní léto patřilo mezi nejteplejší, odchylka činila plus tři stupně

Letošní léto patřilo v České republice mezi nejteplejší. Důkazem toho byl i fakt, že se v něm téměř nevyskytly chladné epizody. Uvedl to na svém blogu klimatolog z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Pavel Zahradníček.

»Máme za sebou další teplotně nadprůměrné léto. To se za posledních 60 let otepluje nejrychleji v dlouhodobějším horizontu 220 let společně se zimní sezónou. Letošní léto by se dalo charakterizovat, že na rozdíl od toho v minulém roce, tak bylo velmi málo chladnějších epizod a také ke konci léta stále panovaly velmi teplé noci. To nebývá příliš obvyklé. Naopak nebylo příliš dnů s extrémně vysokou teplotou, ale spíše často ‘jen’ nadprůměrné teploty vzduchu, lehce nad hranicí 30 °C. Tato kombinace znamenalo, že letošní léto bylo druhé nejteplejší na území republiky nebo i například ve městě Brně,« uvedl Zahradníček.

Průměrná odchylka letních teplot v ČR byla +3,0°C oproti průměru 1961-2000. Odchylka stoupala směrem na východ, tedy s rostoucí kontinentalitou. Nejvyšší rozdíl byl zaznamenán ve Zlínském kraji, naopak na západě byla o necelý stupeň nižší. Zároveň největší oteplení bylo v nížinách.

Srážkové úhrny byly prostorově rozdílné, ale převažovala tendence k nižšímu množství. Celkově spadlo v ČR jen 94 % srážek v porovnání s dlouhodobým průměrem 1961-2000. Deštivo bylo obecně na Moravě a ve východních Čechách. Naopak sušší podmínky byly na Plzeňsku. Zajímavý byl rozdíl podle nadmořských výšek, kde byl citelný deficit ve vyšších a horských oblastech.

»Pokud se podíváme na posledních 11 letních sezón z pohledu kombinace teploty a srážek, tak mezi ty nejhorší letní sezóny hlavně z pohledu sucha bylo 2018, 2015 a 2019. To byly rekordně teplé sezóny, ale zároveň v nich málo pršelo. K tomu se částečně zařadil i rok 2024. Naopak vlhčí a ne tolik teplé léto bylo v roce 2020 a 2021. Nejblíže normálnímu létu, jak ho známe, patřilo to v roce 2014,« dodal Zahradníček.

(pk)

GRAFIKA – ČHMÚ

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy