Účastníci Národního dne železnice v České Třebové se mohou těšit i na noční světelnou show

Národní den železnice, který byl kvůli povodňové situaci v září odložen, se uskuteční o víkendu 19. a 20. října v České Třebové. Představí se zde moderní i historická železniční technika, počítá se s nostalgickými jízdami i bohatým doprovodným programem pro celé rodiny. Výtěžek z prodeje nedělních vstupenek půjde na odstranění škod po povodních v Bohumíně. Již zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti i na nový termín akce. Informoval o tom národní dopravce na svém webu.

Slavnostní zahájení akce proběhne v sobotu v půl desáté. Areál bude tradičně rozdělen do tří tematických světů – historie, změny a zábava. Svou techniku budou na akci prezentovat vedle Českých drah také dceřiné společnosti a spolupracující dopravci, např. ČD Cargo, Metrans, LokoTrain, CZ LOKO a další. Expozice Správy železnic bude nově přímo v areálu depa Česká Třebová. Z České Třebové vyjede také několik speciálních historických vlaků do okolí. V rámci Národního dne železnice bude pro návštěvníky jezdit zdarma vyhlídkový vláček z areálu do železničního seřadiště, které je největší v ČR. Proběhne i představení limitované edice hodinek PRIM + ČD.

V průběhu celého víkendu budou probíhat komentované prohlídky exponátů na točně. V rámci sobotního programu se návštěvníci mohou mezi 11. a 12. hodinou účastnit také pokusu o zapsání rekordu v počtu lidí, kteří projdou vozem ComfortJet během 60 minut.

Denní program v sobotu zakončí exkluzivní světelná show plná nejen historických železničních skvostů. Začátek bude v 19.00 hodin na točně Světa historie. Více než desítka nejen historických exponátů se představí ve scénickém osvětlení, které podtrhne tematická hudba. Po konci noční show návštěvníci ještě stihnou pravidelnou dopravu do Brna i Prahy, směr Olomouc pak obslouží zvláštní vlak.

V neděli bude součástí programu také koncert a autogramiáda zpěváka Pavla Callty.

Již zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti i na nový termín akce. Je možné je samozřejmě také vrátit, a to až do půlnoci 18. října. Areál bude otevřený v sobotu od 9.00 hodin. Depo v České Třebové, které je dějištěm Národního dne železnice, je vzdáleno asi dva kilometry od železniční stanice v České Třebové. Mezi nádražím a areálem proto bude po celý den zajištěna bezplatná kyvadlová doprava vlaky a autobusy.

Podrobné informace jsou průběžně aktualizovány na www.denzeleznice.cz nebo na portálu Vlakem na výlet.

Den železnice se každoročně slaví jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak konstruktéra parních lokomotiv a stavebního inženýra George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

(ici)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy