Exprezident Zeman a jeho oslava: dorazili Pellegrini, Duda, Orbán, Fico, Klaus či Babiš

AKTUALIZOVÁNO

Exprezident Miloš Zeman dnes oslavil 80. narozeniny v luxusním hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou. Dorazila řada osobností z české i zahraniční politické scény, pozvaných bylo okolo 200. Nechyběli ani prezidenti dvou zemí V4 Andrzej Duda a Peter Pellegrini, předseda maďarské vlády Viktor Orbán, slovenský premiér Robert Fico a ministr obrany Robert Kaliňák, šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš či další bývalý český prezident Václav Klaus.

»Nejprve mi dovolte, abych vám poděkoval za četná milá přání ke kulatinám. Přijměte můj pozdrav z Hluboké nad Vltavou, kde moji přátelé pro mne zorganizovali moc krásný den a večer. Mnoho mne těší, že za mnou přijíždí lidé, kterých si moc vážím a mám je rád. Jako Robert Fico a Robert Kaliňák, které jsem srdečně přivítal,« napsal na sociální síti Zeman.

Po přivítání každému z hostů daroval výtisk své poslední knihy Prezidentský úděl, kterou jim rovněž podepsal. Pozvání přijali rovněž místopředseda ANO Karel Havlíček či bývalý šéf Sněmovny za toto hnutí Radek Vondráček, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, europoslanec Filip Turek (za Přísahu), předseda PRO Jindřich Rajchl, místopředseda SPD Radim Fiala, místopředsedkyně ČSSD Jana Volfová, šéf Motoristů sobě Petr Macinka, předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík, moderátor Luboš Xaver Veselý, moderátorka a bývalá prezidentská kandidátka Jana Bobošíková či emeritní hejtman a šéf jihomoravské PRO Michal Hašek. Gratulaci prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Hluboké nad Vltavou předal Zemanovi velvyslanec Feng Biao.

Pozvání naopak neobdržel premiér Petr Fiala (ODS), což vysvětlil Zeman v týdnu v rozhovoru pro CNN Prima News následovně: »Abychom se na sebe oba dva dívali s kyselými úsměvy, to by bylo pokrytecké. Narozeniny jsou v nejen oslavou věku, ale také oslavou přátelství. A za osmdesát let přeci jenom člověk nějaké množství skutečných přátel získá,« uvedl Zeman.

Omluvili se například podporovatelka Miloše Zemana, herečka Jiřina Bohdalová, a to ze zdravotních důvodů, či předseda SPD Tomio Okamura, který dal přednost rodinné oslavě.

Miloš Zeman byl poprvé zvolen prezidentem v roce 2013, kdy se stal první přímo volenou hlavou státu v české historii. Tehdy porazil ve druhém kole kandidáta vládní TOP 09 a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Nejvyšší ústavní funkci následně obhájil v roce 2018, kdy stejně jako pět let předtím vyhrál první kolo přímých voleb a v tom druhém těsně porazil profesora Jiřího Drahoše, nynějšího senátora. V letech 1998-2002 byl předsedou jednobarevné vlády ČSSD.

(pk)

FOTO – Facebook

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy