Agentura Moody’s snížila rating Izraele na Baa1

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s snížila dlouhodobý emisní rating izraelské vlády v zahraniční a domácí měně z A2 na Baa1 s negativním výhledem. Podle prohlášení na internetových stránkách agentury k tomu došlo v důsledku eskalace konfliktu s libanonským šíitským hnutím Hizballáh.

»Hlavním důvodem snížení ratingu je naše hodnocení, že geopolitická rizika se dále zintenzivnila na velmi vysokou úroveň, což má podstatné negativní důsledky pro úvěruschopnost Izraele v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Intenzita konfliktu mezi Izraelem a Hizballáhem v posledních dnech výrazně zesílila,« uvádí se ve výhledu.

Jak agentura poznamenává, deklarovaný cíl izraelského vedení vrátit ze severních oblastí evakuovaných 60 tisíc obyvatel země do jejich domovů znamená aktivnější bojové akce. Moody’s zároveň zdůrazňuje, že se snížily šance na dosažení dohody o příměří v pásmu Gazy, zatímco vnitropolitická a geopolitická rizika výrazně vzrostla. Pravděpodobnost rozsáhlého konfliktu mezi Izraelem a Íránem zůstává podle prognózy nízká, ale stále není vyloučena.

Agentura očekává, že reálný růst izraelského HDP bude do konce roku 2024 kvůli válečným konfliktům činit pouze 0,5 %. Prognóza pro rok 2025 je snížena ze 4 % na 1,5 %.

Agentura Moody’s snížila rating Izraele v roce 2024 již podruhé: v únoru byl snížen z A1 na A2.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy