Maďarsko bude pokračovat ve své misi na urovnání konfliktu na Ukrajině

Maďarsko bude pokračovat v úsilí o mírové urovnání konfliktu na Ukrajině, které má kontinuální charakter. Uvedl to maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó pro agenturu TASS na okraj Valného shromáždění OSN.

»Tato mírová mise má nepřetržitý charakter. Takže dokud konflikt trvá, musíme v této misi pokračovat,« uvedl v odpovědi na související otázku. »Není to jednoduché, protože v Evropě vládne vojenské myšlení. Představitelé některých evropských zemí se domnívají, že je to i jejich válka. Na světové scéně je situace jednodušší, protože většina je pro mír. Pouze v mysli evropské bubliny panuje pocit, že celý svět je pro válku, což není pravda, takže budeme pokračovat v mírové misi.«

Dne 1. července přešlo předsednictví Rady EU na šest měsíců na Maďarsko. Dne 5. července Orbán navštívil Moskvu, kde se setkal s Putinem a jednal o možných způsobech řešení konfliktu na Ukrajině a zahájení mírových rozhovorů. Později premiér odcestoval do Pekingu, kde se setkal se Si Ťin-pchingem. Před návštěvou Ruska jednal Orbán 2. července v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o urovnání konfliktu na Ukrajině. Diskuse v hlavních městech Ruska a Číny o možných mírových iniciativách bez zohlednění názoru Bruselu vyvolala ve vedení EU výbuch rozhořčení. Podle jejich názoru Maďarsko podkopává evropskou jednotu a kurz společenství co nejvíce podporovat Ukrajinu.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy