ANO ve Zlínském kraji utvoří koalici s hnutím STAN, hejtmanem zůstává Holiš

Koalici ve Zlínském kraji utvoří vítězné ANO s hnutím STAN, jež kandidovalo v uplynulých krajských volbách s podporou strany TOP 09 a hnutí ZVUK 12. V zastupitelstvu budou disponovat většinou 25 mandátů z celkových 45. Hejtmanem zůstává i pro nadcházející čtyři roky Radim Holiš (ANO).

V devítičlenné radě kraje připadne ANO šest křesel, Starostům dva a jedno zbude na zástupce TOP 09. ANO ve Zlínském kraji získalo ve víkendových volbách 57 872 hlasů, což dělalo 37,27 procenta a 20 mandátů. Čtvrtí Starostové s podporou TOP 09 a ZVUK 12 měli těsně nad 10 procent, což dělá pět mandátů.

V opozici skončí Koalice K21 Zlínský kraj 21. století vedená senátorem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), která získala ve volbách 18,19 procent a deset mandátů, třetí Občanská demokratická strana (10,49 %, 5 mandátů). Součástí opozice bude také koalice STAČILO! se třemi křesly a hnutí SPD se dvěma křesly. To na rozdíl od většiny republiky na Zlínsku kandidovalo bez Trikolory a strany PRO, jež šly do voleb každá zvlášť.

»Spolupráci oficiálně stvrdíme podpisem koaliční smlouvy příští týden,« uvedl Holiš a dodal: »Jsem přesvědčen, že společně vytvoříme silnou a stabilní koalici, která naváže na naši dosavadní práci a současně rozběhne klíčové projekty pro další rozvoj našeho kraje.«

Mezi priority nové koalice patří modernizace všech krajských nemocnic, pokračování sociálních reforem či zastavení odlivu mladých lidí z regionu.

ANO v minulém období vládlo Zlínskému kraji společně s ODS, Českou pirátskou stranou a SOCDEM. Dvě posledně jmenované strany se však do zastupitelstva nedostaly – Piráti získali 4,51 procenta, sociální demokraté 2,79 procenta.

Složení rady:

Radim Holiš (ANO), hejtman – krizové řízení, zdravotnictví
Radek Doležel (ANO), statutární náměstek hejtmana – doprava
Tomáš Chmela (STAN), první náměstek hejtmana – strategický rozvoj a dotace
Eliška Olšáková (STAN), druhá náměstkyně hejtmana – sociální věci a neziskový sektor
David Vychytil (ANO), třetí náměstek hejtmana – finance, majetek a rozvoj podnikání
Renata Prchlíková (ANO), radní – životní prostřední a zemědělství
Jindra Mikuláštíková (ANO), radní – školství
Ivan Láska (ANO), radní – kultura a cestovní ruch
Miroslav Zemánek (TOP 09) – investice, energetika a sport

(pk)

FOTO – zlinskykraj.cz

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy