Vláda uvolní 40 tisíc korun na každou domácnost postiženou povodněmi

Na každou domácnost postiženou povodněmi stát poskytne okamžitou pomoc ve výši 40 tisíc korun. Peníze půjdou jednotlivým obcím, které samy rozhodnou o konkrétních částkách pro postižené domácnosti. Po dnešním jednání pracovní skupiny pro financování následků povodní to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Jde o první okamžitou pomoc domácnostem postiženým nedávnými povodněmi. Stanjura potvrdil, že na vládu odesílá návrh, aby se na každou postiženou domácnost uvolnila částka ve výši 40 tisíc korun. »Peníze pošleme postiženým obcím a ty mohou stanovit místní podmínky – vyšší částku těm, kteří byli více zasaženi a menší těm, kteří byli zasaženi méně,« uvedl Stanjura. Z centrální úrovni totiž nejsou podle něj schopni jednotlivé případy rozlišit, což naopak mohou právě starostové a místostarostové postižených obcí. »Je to první a okamžitá pomoc,« dodal šéf státní kasy s tím, že se chystají další formy pomoci, které se zaměří zejména na zajištění dodávek pitné vody, tepla a energií.

Pro firmy připraví Národní rozvojová banka (NRB) dva podpůrné programy, ve kterých budou moct malé a střední podniky žádat o záruky za poskytnuté úvěry a o zvýhodněné půjčky.

Na záruční program NRB uvolní vláda 500 milionů korun. »Banka tak bude moct poskytnout podnikatelům záruky za úvěry až v hodnotě 3,5 miliardy korun,« uvedl Stanjura.

NRB také bude nabízet zvýhodněné úvěry malým a středním firmám v rozsahu 500 000 korun až 100 milionů korun, nabízené úroky přitom budou pod tržní úrovní. »Bude to pro firmy zasaženy povodněmi,« zdůraznil ministr.

Stanjura také řekl, že odstraňování protipovodňových škod se zatím financovalo z krizových rezerv obecních a krajských rozpočtů. Po vyčerpání těchto rezerv se mohou samosprávy obrátit na státní rozpočet. Podle Stanjury první taková žádost přišla včera od Moravskoslezského kraje. Ministerstvo financí mu dnes odešle z krizové rezervy 80 milionů korun. Peníze by měly být použity na odstraňování škod a obnovu infrastruktury.

Kromě prostředků samospráv a státního rozpočtu chce vláda při obnově po povodních využít i evropské peníze. Stanjura dnes podpořil zapojení dvou miliard eur z fondu soudržnosti, které půjde použít bez státního spolufinancování. Podle něj by tyto peníze měly sloužit především na výstavbu protipovodňových opatření. Připomněl, že peníze z fondu soudržnosti bude možné využívat až do roku 2030, není je tedy nutné vyplatit letos nebo v příštím roce.

Kvůli odstraňování škod po povodních vláda ve středu rozhodla o navýšení schodku letošního státního rozpočtu o 30 miliard na 282 miliardy korun. Poslanci by o novele měli rozhodnout ve stavu legislativní nouze na mimořádné schůzi v úterý. O dalších deset miliard navrhla vláda kvůli povodním navýšit schodek státního rozpočtu na příští rok.

(jad)

FOTO – Facebook HZS

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy