Vleklý konflikt s Hamásem má vážné dopady na izraelskou ekonomiku

Vleklý ozbrojený konflikt s Hamásem vážně ovlivňuje izraelskou ekonomiku. Informoval o tom deník The Washington Post (WP).

Podle jeho údajů »klesl úvěrový rating země, HDP se prudce zmenšil«. Uvádí se, že »desítky tisíc podniků byly uzavřeny, stále více práce se přesouvá do zahraničí«. Publikace tvrdí, že postiženo bylo zejména stavebnictví, zemědělství a cestovní ruch.

Podle údajů izraelského Ústředního statistického úřadu, které cituje WP, se turistický ruch v zemi od začátku bojů snížil o více než tři čtvrtiny. »Ekonomiku udržovali při životě turisté, a ti už nejsou,« cituje list Abdula Kadera Alamiho, majitele stánku s džusy a zmrzlinou.

Katar, kde sídlí politbyro Hamásu, působí spolu s Egyptem a USA jako prostředník při řešení konfliktu v pásmu Gazy. Dauhá v srpnu hostilo další kolo rozhovorů, jejichž cílem bylo dosáhnout příměří v enklávě a propuštění rukojmích držených Hamásem. Během konzultací předložily USA za podpory Kataru a Egypta návrh zaměřený na řešení konfliktu. Hamás však uvedl, že americká iniciativa zohledňuje pouze zájmy Izraele.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy