V Jihomoravském kraji podepsali koaliční smlouvu SPOLU a Starostové

Zástupci koalice SPOLU, jež v Jihomoravském kraji vyhrála volby, dnes v Brně podepsali koaliční smlouvu se Starosty pro jižní Moravu. Dohromady budou mít oba subjekty v 65členném zastupitelstvu většinu 35 mandátů. Hejtmanem zůstává Jan Grolich (KDU-ČSL).

»Jsem rád, že jsme se dokázali dohodnout tak rychle. Myslím, že jsme úplně první kraj,« řekl dnes Grolich, který dokument podepsal spolu s Jiřím Crhou (ODS), Markem Sovkou (TOP 09), Františkem Luklem (STAN) a dalšími členy. Koalice takto fungovala i v minulých čtyřech letech, ovšem ještě s Piráty, kteří nyní nepřekročili pětiprocentní hranici potřebnou pro zvolení. Programové prohlášení SPOLU a STAN má být hotové do ustavujícího zasedání zastupitelstva. 

V opozici skončil celorepublikový vítěz krajských voleb ANO, dále koalice STAČILO (KSČM, ČSSD, ČSNS, DOMOV) a koalice SPD, Trikolory, PRO a Svobodných.

SPOLU volby na jižní Moravě vyhrálo se ziskem 39,91 procenta hlasů, druhé ANO mělo 28,79 %, třetí STAČILO! 6,03 %, dále následovala koalice čtyř národně-konzervativních stran a hnutí (5,73 %) a Starostové (5,68).

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy