Začal astronomický podzim. Den ale není stejně dlouhý jako noc, upozornil ČHMÚ

Dnes ve 14 hodin a 43 minut našeho času nastala podzimní rovnodennost a s ní začíná astronomický podzim. Ten potrvá až do zimního slunovratu (tedy do 21. prosince do 10.20).

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nicméně na svém Facebooku uvedl, že na podzim se můžeme dívat i z klimatologického hlediska. »V takovém případě můžeme konstatovat, že podzim je již v plném proudu, protože ho tvoří 3 podzimní měsíce září, říjen a listopad,« napsali meteorologové.

Podzim podle nich také mohou definovat podzimní teploty – tedy období s průměrnými denními teplotami vzduchu 5 až 15 °C na sestupné části křivky ročního chodu. Z tohoto pohledu závěr podzimu znamená i konec velkého vegetačního období.

»Vraťme se ale k dnešku a rovnodennosti. Tohle označení svádí k výkladu, že by dnes mohl být den stejně dlouhý jako noc. Ale na takovou situaci si musíme ještě pár dní počkat, protože sluneční kotouč není jen jediný bod a také sluneční paprsky se při průchodu atmosférou lámou. Podle Hvězdárny a planetária Brno ‘…v den podzimní rovnodennosti tak bude Slunce viditelné nad obzorem přibližně 12 hodin a 10 minut. Ke skutečné rovnodennosti se nejvíce přiblíží 25. září 2024, kdy bude den v Brně dlouhý 11 hodin 59 minut a 27 sekund’,« upozornil ČHMÚ.

Čím je tedy dnešek z astronomického hlediska významný? V tento den se Slunce ocitá v rovině zemského rovníku a sluneční paprsky dopadají kolmo na Zemi – přesněji řečeno kolmo k její ose. Taková situace nastává dvakrát do roka: při podzimní rovnodennosti a pak při té jarní.

(pk)

FOTO – Facebook ČHMÚ

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy