Nápadů ubývá? Češi zaměstnávají patentové úřady stále méně

Značného úbytku přihlášek českých patentů si všímá Eva Myšková Skarlandtová v článku pod názvem »Českých nápadů ubývá«, zveřejněném v aktuálním čísle časopisu Českého statistického úřadu Statistika&My. Loni si podle ní u Úřadu průmyslového vlastnictví ČR (ÚPV ČR) podali tuzemští přihlašovatelé k patentové ochraně 465 vynálezů nebo nových technických řešení, což byl nejnižší počet od roku 1995, od něhož jsou dostupná data. Jen mezi lety 2013 a 2023 se počet patentových přihlášek podaných tuzemskými subjekty snížil z 983 na méně než polovinu.

»Nejvýraznější pokles počtu patentových přihlášek byl zaznamenán u vysokých škol, kde po nárůstu na hodnotu 279 v roce 2013 začalo docházet v dalších letech k postupnému úbytku,« konstatuje statistička s tím, že loni podaly vysoké školy jen 66 patentových přihlášek.

Patenty »sbíraly« hlavně podniky

Současně uvádí, že z celkem 5433 patentů, které ÚPV ČR loni udělil či validoval, bylo 454 pro přihlašovatele z České republiky a 4979 ze zahraničí. Mezi českými přihlašovateli, jimž byl udělen patent, dominují podniky, které loni získaly 240 patentů. Následovaly veřejné vysoké školy se 121 patenty, 53 patentů náleželo fyzickým osobám a 28 veřejným výzkumným institucím.

Patentové přihlášky podané přihlašovateli z ČR u ÚPV ČR podle přihlašovatele

GRAF – Eva Myšková Skarlandtová, zdroj – ÚPV ČR a vlastní dopočty ČSÚ

Konkrétně z 3474 platných patentů patřících ke konci minulého roku tuzemským subjektům náleželo nejvíce akciové společnosti Škoda Auto (142). Z vysokých škol jich nejvíce drželo České vysoké učení technické v Praze (198) a z veřejných výzkumných institucí pak Ústav organické chemie a biochemie AV ČR (27).

Mezi přihlašovateli z ciziny dominují Němci

Dlouhodobě nejvíce chrání své vynálezy v Česku podle Myškové Skarlandtové přihlašovatelé z Německa, kterým bylo loni ÚPV ČR validováno 1340 patentů. Z mimoevropských zemí se na první příčce umístily Spojené státy se 771 validovanými patenty. Celkem byly loni pro území Česka validovány patenty subjektům z 63 zemí.

»Díru do světa« zrovna neděláme…

Počet patentových přihlášek podaných subjekty z Česka u zahraničních či nadnárodních patentových úřadů v posledních letech podle Myškové Skarlandtové spíše stagnuje. V roce 2022 to bylo celkem 1085 patentových přihlášek u 38 patentových úřadů. Nejvíce jich směřovalo na patentový úřad Spojených států (477; USPTO), dále pak k Evropskému patentovému úřadu (220; EPO).

Patentové přihlášky podané vybranými státy u EPO a USPTO v roce 2022 (počet na milion obyvatel)

GRAF – Eva Myšková Skarlandtová, zdroj – ČSÚ dle údajů WIPO

»V porovnání se sousedním Rakouskem, jehož subjekty podaly v roce 2022 u EPO 2383 patentových přihlášek, je to desetkrát méně. Pouze zhruba jeden z tisíce podaných vynálezů k patentové ochraně u EPO pocházel v roce 2022 z Česka,« uzavírá nelichotivou bilanci statistička.

(ici)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy