V Evropě byl vyvinut test pro včasné odhalení rozvoje cukrovky u dětí

Výzkumníci z Dánska a Velké Británie vyvinuli postup, který umožňuje odhalit rozvoj cukrovky 2. typu u dětí v nejranějších stadiích podle toho, jak se mění koncentrace několika typů tukových molekul v jejich krevním oběhu. Uvedla to tisková kancelář britské King’s College London (KCL).

»Vytvořili jsme jednoduchý krevní test, který dokáže sledovat koncentraci široké škály tukových molekul a využít je jako časné indikátory rozvoje onemocnění. V budoucnu mohou být použity k posouzení rizika vzniku cukrovky u jednotlivce a studium posunů v jejich koncentracích nám pomůže pochopit, jak předcházet vzniku této nemoci a dalších metabolických onemocnění,« uvedla výzkumná pracovnice KCL Christina Legido-Quigleyová.

Legido-Quigleyová a její kolegové vyvinuli v rámci projektu zaměřeného na studium rozdílů ve zdravotním stavu a ve složení různých biomarkerů u dětí s normální a nadváhou přístup k včasné diagnostice diabetu. Obezita u dětí často přispívá k rozvoji diabetu 2. typu a dalších metabolických poruch, jejichž včasné odhalení může tato onemocnění potlačit s minimálním poškozením zdraví.

Při hledání faktorů, které naznačují pravděpodobný rozvoj cukrovky, odebrali vědci vzorky krve 1000 obézních dětí a dětí s nadváhou a 370 jejich vrstevníků s normální tělesnou hmotností. Pomocí hmotnostního spektrometru vědci změřili koncentrace několika set molekul tuků přítomných v krvi a porovnali jejich zastoupení u zástupců jednotlivých skupin dětí.

To jim umožnilo identifikovat látky, jejichž koncentrace se mění v průběhu rozvoje diabetu a dalších metabolických poruch. Vědci zejména zjistili, že zvýšená koncentrace 17 druhů sfingolipidů, což je třída signálních molekul, zvyšuje riziko vzniku diabetu a steatózy jater. Frakce dalších osmi desítek tukových molekul byly tak či onak spojeny s pravděpodobností vzniku vysokého krevního tlaku a srdečních nepravidelností.

Na základě těchto úvah vědci vybrali 200 dětí s nejvyšší koncentrací těchto tuků a nabídli jim a jejich rodičům program na normalizaci stravy. Následná pozorování ukázala, že účast v tomto programu zlepšila metabolismus 80 % dětí a snížila koncentraci biomarkerů spojených s cukrovkou. Tím se potvrdila zjištění a naznačilo se možné využití biomarkerů tuků pro hodnocení rizika cukrovky.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy