Hudební komedie »Sni dál« baví návštěvníky Divadla Na Maninách

Obnovená premiéra hudební komedie Marka Dobeše Sni dál – neřeš věk a žij se nedávno uskutečnila v pražském Divadle Na Maninách. Tato hra, která vás pobaví i dojme, je hereckým a pěveckým koncertem dvou dam – herečky Simony Praskové a šansonierky a muzikálové herečky Jany Vaculíkové. Kdo to nemá do Holešovic daleko a chce prožít večer příjemným způsobem, může navštívit některou z plánovaných repríz. A o čem vlastně představení pojednává?

Simona Prasková a Jana Vaculíková ztvárňují umělkyně, přítelkyně, a hlavně konkurentky, zábavným způsobem bojující o společného muže. Hudební komedie Sni dál – neřeš věk a žij je plná humorných scének, některé naopak svádějí k zamyšlení. Příjemným osvěžením je několik písní ve zcela profesionálním podání Jany Vaculíkové. V průběhu inscenace zapěje i Simona Prasková, jejíž zpěv nikterak výrazně nezaostává za výkonem její »hudebně ostřílenější« kolegyně. Po herecké stránce je však brněnská rodačka a absolventka tamější JAMU dokonalá! Mimochodem – Simoninu píseň Motýlek napsal muzikant Patrik S. Dejmek.

»Na první pohled by se mohlo zdát, že naše představení je komedie pro zasmání. Ale opak je pravdou. Ve své podstatě je to odraz životů, které žijeme my všichni. Honíme se za kariérou, stále se snažíme jít za nějakým štěstím, které nám mezitím utíká mezi prsty. Hlavní sdělení naší komedie je v tom, že všechno snažení je k ničemu, když za sebou každý nemáme to základní – rodinu a děti. Protože bez toho se uspokojivé kariéry ani pravého štěstí nedobereme,« říká o hře Sni dál – neřeš věk a žij její producentka a v první řadě představitelka Glorie, Simona Prasková.

»Já i Simona máme v představení své pěvecké party. Mou postavou je zpěvačka, proto větší část písní, které ve Sni dál – neřeš věk a žij zazní, zpívám na svých sólových vystoupeních. Záměrně jsme skladby vybírali tak, aby svým laděním odpovídaly charakteru příběhu,« doplňuje představitelka Lorraine, Jana Vaculíková, s tím, že úvodní píseň složil Miroslav A. Maxant.

»Vyrůstal jsem na malých formách divadla, jako je třeba Semafor Jiřího Suchého. Když mě tedy Simona Prasková oslovila, abych pro ni napsal autorskou hru, kde by měly výraznou dějovou roli původní české písničky Jany Vaculíkové, okamžitě jsem věděl, že tak si představuji svůj autorský divadelní debut,« dodává scenárista a režisér hry Marek Dobeš, jehož nový celovečerní film Ďáblova sbírka si odbyde svoji premiéru 6. listopadu 2024 v pražském kině Lucerna.

Hru Sni dál – neřeš věk a žij v loňském roce uvádělo nuselské Divadlo Bez Hranic. Následovala několikaměsíční pauza, během níž Marek Dobeš s oběma protagonistkami a zbytkem týmu představení zdokonalil. V poupraveném kabátě a s dekoracemi a šperky výtvarnice Alexandry Hejlové ji nyní do svého repertoáru zařadilo Divadlo Na Maninách.

(mac)

FOTO – Radovan Šubín

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy