Lidé volí do krajů a třetiny Senátu. Jako jeden z prvních odevzdal hlas Babiš

AKTUALIZUJEME

Ve 14.00 se v České republice otevřely volební místnosti. Lidé vybírají nové zastupitele ve třinácti krajích a zároveň z jedné třetiny obmění Senát.

Do krajských voleb bylo napříč republikou podáno celkem 183 kandidátních listin, což je o 24 méně než ve volbách v roce 2020. Nejsilnější opoziční hnutí ANO tehdy zvítězilo v deseti krajích ze 13, což by podle bookmakerů sázkových kanceláří mohlo letos zopakovat. V krajských volbách navíc obhajuje nejvíce křesel, a to hned 178 z celkového počtu 675 zastupitelů. 

Ve třetině senátních obvodů, kde lidé jdou za plenty a k urnám, se uchází o mandát 169 kandidátů, což je mnohem méně, než tomu na stejných místech bylo před šesti lety. Tehdy mohli občané vybírat z 236 adeptů. Nejvíce křesel obhajuje vládní ODS.

Jako jeden z prvních přišel jako již tradičně předseda hnutí ANO Andrej Babiš s rodinou. Ještě předtím, než v Průhonicích odevzdal svůj hlas, vyzval občany k tomu, aby volili kandidáty nejsilnějšího sněmovního opozičního hnutí. »Pokud dáte důvěru našim kandidátům, naplno využijeme možností, které kraje mají, abychom vám pomohli. Chceme zkrátka vrátit lidem to, co jim Fialova vláda vzala,« vyzval expremiér.

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která volí v Moravskoslezském kraji, krátce po čtvrté hodině odpolední na svém Facebooku poděkovala občanům. »Moc Vám všem děkuju za všechny zprávy a fotky volebních lístků. Nestíhám všem odepisovat, ale jste skvělí a vážím si toho, že za uskupením STAČILO! stojí tolik dobrých lidí. Na každém hlasu záleží a každý z nich může rozhodnout o useknutí dalšího chapadla Fialovy pětidemolice,« uvedla Konečná a jednu z fotografií i zveřejnila.

Dnes se uzavřou místnosti ve 22 hodin, v sobotu se pak volí od 8 hodin do 14.00. Krajské volby tím budou uzavřené, do Senátu půjdou lidé volit znovu za týden v rámci druhého kola, do kterého postoupí dva kandidáti s největším počtem hlasů, a to v případě, že by jeden z nich nepřekonal již nyní o víkendu potřebný 50procentní zisk.

Konečné výsledky by měly být známy ještě v sobotu, ovšem Český statistický úřad (ČSÚ) upozorňuje, že v oblastech, které se v minulých dnech vyrovnávaly s následky povodní, se může sčítání opozdit. Krajské volby se nekonají v Praze, hlavní město bude vybírat adepty na radnici až za dva roky v rámci komunálních voleb.

(pk)

Související články

3 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy