Volby nejsou fotbalový zápas, upozorňuje kandidát do Senátu Filip

»Jestli mám šanci? Uvidíme. Nabízím jen to, co mohu splnit.« To uvedl v rozhovoru pro iportaL24.cz kandidát do Senátu ve volební obvodu č. 14 – České BudějoviceJUDr. Vojtěch Filip (KSČM). Někdejší první místopředseda Sněmovny prozradil, že se často v kontaktní kampani setkával s lidmi, kteří ač volili vládnoucí pětikoalici, nyní už by jí hlas nedali. Je to šance pro opozici? Více odpovědí nabízejí následující řádky…

Pane doktore, v médiích se teď přetřásá otázka, do jaké míry ovlivní povodně nadcházející volby do krajských zastupitelstev a Senátu. Váš názor?

Odmítám takové spekulace. Prostě se mně příčí. Když říkáme, že politika, přesněji politikaření, by se nemělo zatahovat do škol nebo do sportu, pak totéž tisícinásobně platí v případě takových lidských tragédií a obrovských materiálních škod, kterých jsme nyní v přímém přenosu očitými svědky. Nikdy nepochopím uvažování těch lidí – politiků zejména, kteří se na neštěstí druhých snaží o nápravu své pošramocené pověsti jen proto, že zrovna v tom zlém čase jsou volby. Pojďme od toho pryč, další otázku, prosím…

Jste spokojen s odezvou občanů na vaši senátní kampaň?

Spíš byste se měl zeptat občanů, jak oni jsou s mojí kampaní spokojeni, ale budiž, pokusím se odpovědět. Takových předvolebních kampaní jsem během svého působení v politice absolvoval docela hodně. Jejich subjektivní vnímání bych rozdělil do takových třech etap. Zpočátku, když jsem v politice začínal, domníval jsem se, že kampaň je zvlášť důležitá, že rozhoduje. Později jsem toto možná až zjednodušené nadšení opustil a o to více se snažil pracovat během volebního období, abych se v dalších volbách mohl ucházet o přízeň voličů na základně konkrétních výsledků. Jinak řečeno – zastával jsem názor, že čím více jsem pro občany byl přínosem, tím méně se budu muset předvádět v kampani, protože za mě promluví minulá práce. A dnes? Podívejte, od podzimu 2021 jsem v politickém důchodu, soustředím se pouze na advokátní praxi. Jak jsem již mnohokrát zdůraznil, další politické ambice nemám a za nikoho nejsem takříkajíc pracovně zodpovědný jako v době, kdy jsem byl předsedou KSČM. To mně v kampani hodně uvolnilo ruce. Protože volební obvod, za který kandiduji, velmi dobře znám a není velký, měl jsem dostatek času, abych s lidmi mluvil osobně, osobně jsem lepil plakáty buď krajské kandidátky STAČILO!, nebo své. Nevynechával jsem, pokud to šlo, setkání s občany, kdekoliv v kraji. Nic jiného jsem ani nedělal. Chcete-li tomu říkat kampaň, pak lepší než tato, jak se moderně říká »kontaktní«, neexistuje.

A co jsem si z těch debat s občany odnesl, abych odpověděl na vaši otázku? V prvé řadě fakt, že lidé byli ochotni se mnou mluvit narovinu. Když teď řeknu, že většina z nich by v tuto chvíli nevolila nynější vládní koalici (mnozí z nich ji v říjnu 2021 volili), dostanu se do podezření, že si vymýšlím, abych si ve volbách posílil svoji pozici. Tak to raději neřeknu…

Vaše představy o postu senátora jste na iportaL24.cz konkretizoval nejednou. Můžete aspoň ve stručnosti zmínit, jaký obsah měly ty vaše debaty s občany?

Opět zmíním jen svůj subjektivní dojem a ten byl, viděn mýma očima, veskrze pozitivní, příznivý, potěšil mě. Zda to i takto vnímali občané, to byste se musel zeptat přímo jich. My jsme vlastně o velké politice ani moc nediskutovali. Lidi to po mně ani nechtěli. Já si z toho udělal pro sebe závěr, že občan má dneska politiky plné zuby, protože mu nic pozitivního nepřináší. Občané hledají řešení problémů, které je mnohem víc trápí, než tomu bylo ještě nedávno.

V mém volebním obvodu jsou kromě Českých Budějovic a Třeboně většinou vesnice a menší města, a právě venkov dneska trpí nejvíce. Abych se přiznal, trochu jsem sázel i na to, že se spoustou lidí z toho mého volebního obvodu se znám léta osobně, s mnohými jsem jako poslanec i spolupracoval, obraceli se na mě se žádostmi o pomoc, o radu atd. Před těmito lidmi jsem žádnou kampaň nemusel rozehrávat. Nebylo by to přirozené a oni by si mysleli, že jsem se na stará kolena zbláznil a představuje se jim nějaký jiný Vojta Filip, než ten, kterého roky znají jako jednoho z nich. Pravdou je i to, že hodně lidí považuje Senát za zbytečný a moc si neuměli představit, jak konkrétně bych jim jako senátor mohl být ku prospěchu. O tom jsme debatovali hodně. Proto nabízím cestu, jak udělat ze senátora jen čestnou funkci.

Budu se opakovat, ale pro jednou ještě učiním výjimku – já nabízím zkušenosti, znalost nejen parlamentního prostředí, orientaci v právním systému včetně práva mezinárodního, nečernobílé vidění světa, ochotu diskutovat s kýmkoli, kdo chce diskutovat korektně a jak jsem už taky v několika rozhovorech uvedl – mírnit spory a šířit klid.

Myslíte, že to ke zvolení stačí?

Já nevím. Nabízím to, co mohu reálně při řešení konkrétních věcí postupně naplňovat. Pro prezentaci toho jsem, když budu mluvit za sebe, učinil maximum. Jak jsem předeslal, pro mnoho lidí z volebního obvodu nejsem neznámým, vědí, co ode mě mohou očekávat. Je to na nich. Buď se ztotožní s tím, že zázraky neumím, proto je neslibuji, a oslovilo je to, o co bych se snažil, nebo dají hlas jinému kandidátovi. Přijdou-li k volbám, jiná varianta neexistuje.

Vsadil byste si sám na sebe?

Ale no tak… Volby nejsou fotbalový zápas. Přímo nesnáším tuhle teatrálnost. Je ponižující a dehonestuje volby jako takové. V České republice se žel dlouhodobě usadil americký vzor, dělat show ze všeho, volby nevyjímaje. Volební kampaně ve stylu Hollywoodu, velkohubá prohlášení, laciná, avšak o to teatrálnější gesta, uměle vyprovokované ataky mezi soupeřícími politickými subjekty, vzájemná vrstvení tun špíny na protivníka atd., atd. Včetně těch sázkových kurzů na vítěze. Ne, nevsadil bych si, protože nesázím. Protože zrovna tohle není divadelní představení, na které bych si koupil lístek. Že této »Americe« propadla nemalá část občanů, je sice smutné, ale zřejmě si tou falešností musí projít, aby snad někdy prozřeli. Snad prozřou ještě dřív, než bude pozdě.

Zbyšek Kupský

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy