Síkela získal neviditelný komisariát. »Kašpárkovský flek,« kritizuje opozice

Komisař pro mezinárodní partnerství. To je funkce, kterou bude v nové Evropské komisi zastávat český ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN). Zatímco koalice se snaží hledat na získaném portfoliu klady a jeho zisk označuje za úspěch, opozice mluví o velkém zklamání a ostudě. Síkela podle ní bude neviditelným eurokomisařem.

Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová složení nové Evropské komise oznámila dnes na tiskové konferenci ve Štrasburku. Síkela má mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.

Kromě toho má mít na starosti také investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Iniciativa počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu Kč) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

Zástupci vládní koalice po zveřejnění získaného portfolia vyjadřovali na sociálních sítích uspokojení, i když do poslední chvíle doufali, že český zástupce získá silné ekonomické portfolio.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyzdvihl fakt, že Síkela bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi. »Jeho portfolio bude i příležitostí pro naše firmy s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťovaní dodavatelských řetězců. Chtěli jsme silné ekonomické portfolio, a to jsme i dostali, je to dobrá zpráva pro ČR,« uvedl Fiala na sociální síti X.

»Vůbec se nejedná o silné a už vůbec ne ekonomické portfolio,« řekl novinářům místopředseda ANO Karel Havlíček. »Je to především smutná vizitka a neradostné vysvědčení pro premiéra Fialu, který nebyl schopen vyjednat silné ekonomické portfolio,« dodal. Pikantní to podle něj je zejména v kontrastu se Slovenskem, které je považováno za unijní rebely a česká vláda na něm nenechá niť suchou. Jeho zástupce Maroš Šefčovič bude mít v Evropské komisi na starosti obchod, na který si brousili zuby také čeští zástupci. »Zatímco unijní rebelové Slováci získávají prestižní obchod, premiér Fiala, který je silně probruselský, tak získá portfolio, o kterém dodnes drtivá většina ani nevěděla, že existuje,« uvedl Havlíček. Získaný komisariát označil za neviditelný a svědčí to podle něj o jediném. »Navzdory servilní politice vůči Bruselu v něm hrajeme třetí housle,« uvedl Havlíček.

Políček do tváře České republiky

Síkelovo portfolio je zklamáním a ostudou také podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury. Bude podle něj neviditelným eurokomisařem. Soutěž o českého eurokomisaře Okamurovi připomíná soutěž o největšího zrádce českých zájmů, občanů a firem, řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Podle místopředsedy a šéfa poslanců SPD Radima Fialy dostal Síkela »kašpárkovský flek«, který je zbytečnější než post ministra pro EU ve Fialově vládě.

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná označila portfolio za políček do tváře Česka. Jde podle ní o portfolio bez reálného vlivu, které Česku nijak nepomůže. Síkela podle ní bude akorát dělat špinavou práci pro Brusel. »Jde o zcela nepřekvapivý políček do tváře České republiky. Pokud má toto být výsledek zaprodání země v zahraničí, tak je to nejenom k pláči,« napsala na síti X.

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš na síti X s ironií pochválil premiéra Fialu, že kriticky vyhodnotil Síkelovy schopnosti. »Nevybral pro něj ani obchod, ani energetiku, ani obranu, ale spolupráci s rozvojovými zeměmi. Nestává se to často, ale musím uznat, že mě pan premiér příjemně překvapil,« podotkl.

Ani zvlášť velký úspěch ani zvlášť velký neúspěch

Naopak uspokojení s portfoliem vyjádřili předsedové koaličních stran.

»Jde o portfolio s velkým přesahem do strategické bezpečnosti Evropy, což je evidentně jeden ze zásadních problémů, které EU řeší. Každé portfolio je navíc tak silné, jak silný je jeho komisař. V tomhle ohledu nemám o Jozefu Síkelovi pochybnosti,« uvedl vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je Síkela kandidátem na významný post. »V případě schválení by šlo o pozici s obrovským rozpočtem až 300 miliard eur, která může mít zásadní vliv na posílení globální pozice EU a omezení vlivu Ruska a Číny ve světě,« uvedla. Za úspěch považuje vyjednané portfolio také ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka jde o středně vlivné portfolio. »Není to ani zvlášť velký úspěch, ani zvlášť velký neúspěch,« řekl novinářům.

Rozdělení portfolií v nové komisi nebylo do poslední chvíle jasné. V souvislosti s českým kandidátem se spekulovalo mimo jiné o energetice, obchodu, dopravě, ale i o vnitřním trhu.

(jad)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy