Drahota v Česku hned tak neskončí, signalizují ceny výrobců

Takzvaná výrobní inflace, která předznamenává vývoj spotřebitelských cen, byla v srpnu podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu meziročně nižší opět jen v zemědělství, ovšem pouze nepatrně. Ceny výrobců v průmyslu, ve stavebnictví a službách naopak dál stoupaly. Stále je přitom nutno brát v úvahu srovnávací základnu z předchozích dvou let, kdy ceny u všech typů producentů skokově vzrostly.

Meziročně ceny producentů v zemědělství podle statistiků v srpnu klesly jen o 0,5 procenta, přičemž o měsíc dříve šly dolů o 3,7 %. V průmyslu došlo po červencovém růstu o 1,7 % k navýšení o 1,1 %. Ceny stavebních prací se zvedly o 1,7 % (v červenci vzrostly o 1,8 %) a v případě tržních služeb pro podniky stouply o 3,4 % (v červenci o 3,5 %).

Meziměsíčně v srpnu ceny producentů v zemědělství klesly o 1,4 a v průmyslu o 0,4 %, naopak ve stavebnictví se zvýšily o 0,1 %, a v tržních službách pro podniky stouply o 0,5 %.

Připomeňme, že v srpnu 2023 sice už ceny zemědělských výrobců klesly meziročně o 16,4 %, v případě průmyslových výrobců ale naopak vzrostly o 1,8 %, u stavebních prací se zvýšily o 3,7 % a u tržních služeb pro podniky stouply o 5,3 %. Ovšem k tomu podstatnému nárůstu výrobních cen došlo už v srpnu 2022 – v zemědělství o 38,3 %, v průmyslu o 25,2 %, ve stavebnictví o 13,4 % a ve službách o 6,5 %.

Zemědělství

Ceny v rostlinné výrobě se v letošním srpnu podle statistiků snížily meziročně o 3,6 %. Ovoce nicméně zdražilo o 25 % a olejniny o 4,3 %. Zlevnily naopak brambory (o 12,7 %), čerstvá zelenina (o 9,6 %) a obiloviny (o 7,2 %).

V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 3,2 %. Skot podražil o 8,2 % a mléko o 11,3 %. Naopak vejce byla meziročně levnější o 13,6 %, prasata o 10,8 % a drůbež o 2,7 %.

Průmysl

Ceny oprav, údržby a instalace strojů a zařízení, stejně jako ceny chemických látek a chemických přípravků, vzrostly meziročně o 4,9 %, ceny počítačů, elektronických a optických přístrojů stouply o čtyři procenta, v případě motorových vozidel, přívěsů a návěsů se zvýšily o 3,9 % a elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch podražily o 3,7 %. Papír a výrobky z papíru naopak zlevnily o 0,3 %, dřevo, dřevěné a korkové výrobky o 1,5 %, základní kovy o 2,1 % a ropa a zemní plyn o 15,7 %. Nižší byly také ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků. Ceny potravinářských výrobků pak klesly o 1,7 %, z toho zejména průmyslových krmiv (o 10,9 %), rostlinných a živočišných olejů a tuků (o 11,3 %) a mlýnských a škrobárenských výrobků (o 13,2 %).

Hodnocení podle hlavních průmyslových skupin ukazuje, že o 0,7 % klesly ceny meziproduktů. Výrobky investiční povahy naopak zdražily o 3,4 % a energie a zboží dlouhodobé spotřeby byly dražší shodně o 1,3 %. Ceny průmyslových výrobců bez energií pak vzrostly meziročně o 1,1 % (v červenci se zvýšily o 0,8 %).

Stavebnictví

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se v srpnu podle statistiků meziročně nezměnily (v červenci klesly o 0,1 %).

Tržní služby pro podniky

Ceny za reklamní služby a průzkum trhu vzrostly o 10,3 %, za služby v oblasti zaměstnání o 9,3 %, za služby v oblasti nemovitostí o 7,5 % a za právní a účetnické služby o 5,2 %. Tržní služby pro podniky nezahrnující reklamní služby zdražily o 2,9 % (v červenci o 3,1 %).

(ici)

ILUSTRAČNÍ FOTO – pixabay

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy