Jill Steinová: USA nadále rozdmýchávají konflikt na Ukrajině

Poskytováním vojenské pomoci Ukrajině Spojené státy podněcují konflikt, který nelze vyhrát, prohlásila Jill Steinová, která byla schválena jako kandidátka Strany zelených na prezidentku USA.

»Jsme proti pokračujícímu přísunu zbraní a finančních prostředků, které v podstatě přilévají benzín do ohně na Ukrajině, tato válka je od počátku nevyhratelná. Je to válka, která se vede do posledního Ukrajince, je to válka. Je to zástupná válka, což konkrétně uvedl ministr obrany, který řekl, že je to válka, jejímž cílem je vykrvit ruské zdroje,« řekla a dodala, že konfliktu ‚se dalo snadno předejít‘.

»Je to válka, která byla vyvolána v podstatě od pádu Sovětského svazu. V té době se USA a více zemí, víte, v podstatě zaručily, že se NATO po sjednocení Německa nepohne ani o píď na východ,« řekla.

Podle jejích slov »trvalo jen pár let, než byl tento slib porušen«.

V komentáři k roli USA v ukrajinské krizi uvedla paralelu s kubánskou raketovou krizí z roku 1962. »Považovali jsme to za strašnou hrozbu, že se jaderné zbraně budou nacházet v blízkosti našich hranic,« řekla. »A to, co děláme, je přesný opak. Umísťujeme jaderné kompatibilní rakety na hranici Ruska, do několika minut od Moskvy. Takže je to šílené,« vysvětlila Steinová.

Poznamenala také, že Spojené státy »se postavily do čela demontáže několika kritických jaderných smluv, včetně INF, Smlouvy o střednědobých jaderných silách,« podepsané v roce 1987.

Čtyřiasedmdesátiletá lékařka a ekologická aktivistka Steinová byla v sobotu na stranickém sjezdu oficiálně nominována jako prezidentská kandidátka Strany zelených pro nadcházející volby.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy