Silné bouřky se řítí na Česko, v centru Prahy kvůli nim zemřel muž

AKTUALIZOVÁNO

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před silnými bouřkami, které se odpoledne rozšíří po celé republice. Uvedl to na svém Facebooku. Bouřka již zasáhla část území ČR, v Praze s největší pravděpodobností v kombinaci s přívalovými dešti zapříčinila smrt přibližně padesátiletého muže.

V Lazarské ulici, která je v centru metropole frekventovanou spojnicí mezi Vodičkovou a Spálenou ulicí, totiž před polednem spadl ze střechy kus římsy a zasáhl muže čekajícího na tramvajové zastávce. Ten následně na místě, i přes rychlou pomoc a resuscitaci, zemřel. 

Přesná příčina smrti se ještě zjišťuje, ale policie upozornila na probíhající bouřku. »Podle prvotních informací na místě v době pádu římsy probíhala silná bouřka. Zásah stále probíhá a ulice bude několik hodin uzavřená,« uvedla krátce po poledni policie na síti X.

Hasiči na sociální síti uvedli, že z římsy rozebrali celkově zhruba 100 kg uvolněného materiálu hrozícího pádem. V budově sídlí Pojišťovna VZP (PVZP), jež je dceřinou společností Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). »Z důvodu mimořádné události je pobočka PVZP v ulici Lazarská uzavřena do odvolání,« uvedla PVZP na svých internetových stránkách a zároveň připojila politování nad nešťastnou událostí a upřímnou soustrast pozůstalým.

Meterologové uvedli, že silné srážky už zasáhly jižní Čechy. »Bouřky bude zpočátku limitovat zejména dost suchý vzduch ve středních a vyšších hladinách troposféry (nad 3-4 km), s blížící se brázdou nízkého tlaku vzduchu od západu ve vyšších hladinách se ale bude atmosféra provlhčovat,« stojí na Facebooku ČHMÚ.

V dalších hodinách ale s postupem k východu budou bouřky lokálně zesilovat a navíc se bude i zvyšovat střih větru – rozdíl mezi prouděním při zemi a ve výšce několika km. »Bouřky tak mohou být postupně organizovanější, lokálně nevylučujeme i výskyt supercel a to zejména na severu a východě Čech. V nich by se případně mohly objevit i kroupy. Jinak budou v dnešních bouřkách zejména intenzivní srážky a vyšší nárazy větru i kolem 70 km/h. Na Moravě a ve Slezsku se bouřková aktivita rozvine ve větší míře až během odpoledne a v podvečer,« dodávají meteorologové.

(pk)

GRAFIKA – ČHMÚ

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy