Čínský zahraniční obchod si udrží stabilní růst navzdory výzvám

Čínský celní představitel v úterý prohlásil, že zahraniční obchod země se bude vyvíjet stabilně i přes narušení způsobené různými vnějšími faktory.

Lyu Ta-liang, mluvčí Generální správy cel (GAC), uvedl, že objem zahraničního obchodu země dosáhl v první polovině letošního roku nového maxima, což je těžce vydobytý výsledek, který vytváří pevný základ pro další rozvoj.

Podle údajů GAC se objem obchodu se zbožím v zemi v období leden-červen meziročně zvýšil o 6,1 % na 21,17 bilionu jüanů (asi 2,97 bilionu amerických dolarů), přičemž vývoz vzrostl o 6,9 % a dovoz o 5,2 %.

Lyu uvedl, že objem obchodu přeshraničního elektronického obchodování v zemi dosáhl v prvním pololetí 1,22 bilionu jüanů, což představuje meziroční nárůst o 10,5 procenta. K tomu přispěla podpůrná opatření, včetně zřízení pilotních zón pro rozvoj přeshraničního elektronického obchodu a usnadnění celního odbavení.

Při pohledu do budoucna uvedl, že Čína čelí různým výzvám při udržování růstu zahraničního obchodu kvůli stále složitějšímu a náročnějšímu vnějšímu prostředí, které zahrnuje rostoucí nejistotu a geopolitická rizika.

Uchylování se některých zemí k jednostranným opatřením a protekcionismu má stále zřetelnější dopady na globální průmyslové a dodavatelské řetězce, zatímco přerušení lodní dopravy a zvyšování sazeb za přepravu zboží uprostřed napětí v Rudém moři rovněž zvyšují tlak na podniky působící v oblasti zahraničního obchodu, které mají vyšší náklady, uvedl Lyu.

Vyjádřil důvěru ve vývoj mezinárodního obchodu v zemi v dlouhodobém horizontu, který podle něj podpoří příznivé faktory, včetně supervelkého domácího trhu země, kompletního průmyslového systému a podpůrné vládní politiky.

Aby se upevnila zlepšující se dynamika zahraničního obchodu, bude podle Lyu GAC nadále zajišťovat provádění těchto opatření, zvyšovat růst obchodu s meziprodukty, podporovat dovoz vyspělých technologií a zařízení i klíčových komponentů a podporovat rozvoj přeshraničního elektronického obchodu a dalších nových forem podnikání.

Uvedl, že země bude dále zefektivňovat postupy celního odbavení a zlepšovat služby na podporu rozvoje přeshraničního elektronického obchodu.

Představitel GAC rovněž uvedl, že správa bude pozorně sledovat změny situace, posílí možnosti opatření ke zlepšení celního odbavení a pomůže snížit zátěž podniků.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy