V severozápadní polovině Čech hrozí silné bouřky i dnes, v pátek pak po celé republice

V pátek se vrátí silné bouřky na celé území České republiky. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s dodatkem, že bouřky hrozí na některých místech i dnes.

»Dnes si od velmi silných bouřek na den odpočineme, odpoledne se ale silnější vyskytnout mohou a to zejména v severních a severozápadních Čechách. S ohledem na vysoký střih větru mezi zemí a 6 km je pravděpodobný vznik několika supercel, které by měly postupovat územím výstrahy poměrně rychle směrem k východu,« uvedl ČHMÚ na svém Facebooku.

Zítřejší situace bude podle meteorologů potenciálně výraznější a nebezpečnější. »Před studenou frontou by se měly opět vyskytnout velmi silné bouřky. Už z kraje odpoledne na západě a jihozápadě Čech. Oproti včerejší situaci budou díky vyššímu střihu větru bouřky ale organizovanější, zpočátku je možný i vznik několika velmi silných supercel, které by opět mohly produkovat kroupy větších rozměrů i kolem 3 cm a nárazy větru,« připojili meteorologové.

»Během odpoledne by se pásmo bouřek mělo slévat v lineárnější systém s postupem přes většinu Čech postupně do východních Čech/na sever Moravy kam dorazí patrně až ve večerních a pozdně večerních hodinách. Na tomto systému čekejte velmi vydatné srážky a lokálně silné nárazy větru. Riziko krup se bude patrně mírně snižovat, ale stále se mohou vyskytnout i kroupy kolem 2 cm,« dodal ČHMÚ.

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy