Je před námi velmi teplý týden, někde až s tropickými teplotami nad 30 °C

Zatímco dnes a zítra bude skoro beze srážek, od středy se budou vyskytovat přeháňky a bouřky, výjimečně i silné. Nejtepleji bude ve středu, kdy na východě teploty překročí někde i 35 °C. Ke zmírnění vysokých teplot dojde pravděpodobně v závěru týdne, napsal na své facebookové stránce Český hydrometeorologický ústav.

»Pokud nemáte rádi vysoké teploty, užijte si naplno pondělí. To by mělo být totiž v nadcházejícím týdnu patrně nejchladnější s odpoledními maximy většinou kolem 25 °C. Nejchladněji bude v Karlovarském kraji, nejtepleji pak na Moravě. Pondělí a úterý budou také dny převážně slunečné, stabilní a většinou beze srážek,« uvedli meteorologové.

Už během noci na úterý se ale začne oteplovat a oteplení vyvrcholí ve středu, kdy se teploty odpoledne dostanou v nížinách nad tropických 30 stupňů – není vyloučeno lokálně ani dosažení 35 °C. Teploty to budou tropické a navíc podpořené velmi vysokou vlhkostí. Ve středu se tedy připravte na nepříjemné dusné odpoledne.

Noc z úterý na středu by měla být také velmi teplá a na některých místech i tropická (teplota během noci neklesne pod 20 °C).

»Ve středu také ovlivní během dne naše území studená fronta, na které očekáváme i intenzivnější bouřky. Ty budou mít k dispozici díky vlhkosti mnoho dostupné energie a díky vyššímu proudění ve vyšších hladinách budou bouřky patrně i lépe organizované. Přesné detaily přechodu fronty jsou zatím nejasné, a tak bližší lokalizace není v tuto možná,« upřesnili meteorologové.

Čtvrtek přinese slabší ochlazení a to zejména v Čechách. Ve čtvrtek už ale panuje aktuálně největší nejistota nad množstvím srážek a případnými bouřkami. »V tuto chvíli je tak předpověď dost nejistá, jisté ale je že se mírně ochladí. Nejvíce na západě a severozápadě Čech, kde teploty budou do tropické třicítky, na Moravě a ve Slezsku může být ale opět přes 30 °C,« doplnil ČHMÚ.

Pátek přinese opět vyšší teploty, většinou nad 30 °C a další studenou frontu, která by měla na víkend přinést citelnější ochlazení pod tropické hodnoty. Na studené frontě by se měly v pátek opět objevit bouřky a opět mohou být i intenzivní.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy