Demonstrace »Za Českou republiku«. Ale i za česko-slovenské vztahy, upozorňuje PRO

Celonárodní setkání »Za Českou republiku« bude nejen ve znamení dalších protestů proti vládě Petra Fialy (ODS). Na dnešní tiskové konferenci v Praze pořadatelská strana PRO (Právo Respekt Odbornost) uvedla, že tématem budou i narušené česko-slovenské vztahy.

Předseda PRO Jindřich Rajchl vyzval, aby si účastníci demonstrace, která se uskuteční na pražském Václavském náměstí v sobotu 23. března od 14 hodin, vzali s sebou české vlajky, ale klidně i moravské, slezské či slovenské. »Dáváme jasný signál, že nehodláme narušovat bratrské vztahy se Slovenskem. Nechceme vyměnit Ukrajinu za Slovensko. Náš partner je Slovensko a krátkozraká politika české vlády nás poškozuje. Není to tak, že budou naše vztahy na této úrovni, dokud bude na Slovensku Fico. Ony budou takové, dokud tady bude Fiala,« řekl Rajchl.

Fialova vláda se rozhodla přerušit vládní konzultace mezi oběma zeměmi s odkazem na rozdílné vnímání a postoje k rusko-ukrajinskému válečnému konfliktu a cesty vedoucí k jeho ukončení. Rajchl společně s exhejtmanem a šéfem jihomoravské krajské organizace PRO Michalem Haškem již adresovali předsedovi slovenské vlády Robertu Ficovi (SMER-SD) dopis, v němž se od kroku pětikoaličního českého kabinetu distancovali. Lidé ho budou moci podepisovat přímo na Václavském náměstí, což bude jedna z novinek.

»Tímto postojem vlastní vlády jsme hluboce zklamáni a považujeme jej za projev servility k těm mocnostem a organizacím, které si nepřejí co nejrychlejší ukončení ozbrojeného válečného konfliktu na Ukrajině a naopak hodlají i nadále zadlužovat svoje občany, své státy i celou EU miliardovými částkami určenými na nákup zbraní pro pokračování války namísto snahy o dosažení míru a zajištění bezpečnostních záruk pro celý region i kontinent,« píše se mj. v dopise.

»Fialova vláda bezprostředně ohrozila česko-slovenské vztahy. My si přejeme, aby byly naopak na takové úrovni, jak si zaslouží, to znamená bratrské,« uvedl na dnešní tiskové konferenci Hašek a poukázal na exkluzivní průzkum společnosti SANEP, podle nějž nadpoloviční většina Čechů a takřka dvě třetiny Slováků nesouhlasí s rozhodnutím české vlády ohledně zrušení česko-slovenských mezivládních konzultací.

Rajchl uvedl, že sobotní demonstrace navazuje na loňská tři setkání na Václavském náměstí. Ta se konala pod názvy Česko proti bídě a Česko proti vládě. »I když se zpochybňovala masivní účast, lidí vědí, kolik nás bylo. Byly to jedny z nejlépe navštívených demonstrací za poslední dobu,« řekl Rajchl.

Pozval všechny občany, jimž záleží na budoucnosti České republiky. »Vláda Petra Fialy není kompetentní, aby vedla Českou republiku. Porušila všechny své předvolební sliby a vládne tak díky lžím. Jedná s asociálním a protičeským podtextem,« nechal se slyšet šéf PRO.

Odmítl demonstraci jako proruskou, jak často nálepkuje vládní garnitura a mainstream. »Náš cíl je vyřešit vnitrostátní situaci, nikoli pískat zápas mezi Ukrajinou a Ruskem. Máme jasný postoj k vojenskému konfliktu a ten je konzistentní již od začátku. Slyšeli jsme za to spoustu urážek a nadávek. A v posledních týdnech na naši rétoriku přistoupil i papež František a nevím, jestli zrovna on je rovněž pátou kolonou Vladimira Putina,« uvedl Rajchl. Podle něj jde o zbytečné krveprolití, které devastuje zejména Ukrajinu a kde zbytečně vyhasínají životy. Proto by mělo být v zájmu všech stran příměří. Kategoricky se ohradil proti snahám vláčet Českou republiku blíže »nešťastnému konfliktu«, za což zkritizoval ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), francouzského prezidenta Emanuela Macrona a českou hlavu státu Petra Pavla.

Za národohospodářskou politiku by pětikoaliční vládě udělil nedostatečnou, a to »třikrát podtrženou«. Vytkl jí rekordní meziroční pokles reálné mzdy (8,3 procent), přičemž druhý nejhorší stát je v tomto ohledu Rakousko (4,2 procenta). »Naši občasné chudnou dvakrát rychleji než jakýkoli jiný stát v Evropě. Za dva měsíce je schodek rozpočtu 102,5 miliardy. Podruhé v historii jsme dokázali překonat stomiliardovou hranici schodku za dva měsíce. Poprvé to bylo loni, takže vláda Petra Fialy je jedinou vládou v historii, která při svém hospodaření dokázala zaseknout sekeru přes 100 miliard za dva měsíce. Loni se z toho vyškrábali díky účetnímu triku, kdy ve druhé polovině roku přenesli velkou část nákladů na obce, a tato podvodná účetní operace, která zachránila rozpočet, jim díky nevšímavosti mainstreamových médií prošla. Realisticky schodek za loňský rok dělal přes 400 miliard. Letos tento podvodný trik nevyjde a čeká nás obrovský problém se schodkem státního rozpočtu. Česká republika je jediná země v Evropě, která v úrovni HDP nedosáhla roku 2019. Jsme na naprostém chvostu,« vypočítal Rajchl.

Vládě vytkl i to, jak protiprávně obrala důchodce o valorizaci. Podle něj přenesla zátěž daný vlastní neschopností na nejzranitelnější segment občanů České republiky, který se nemá jak bránit. Vymezil se i vůči migračnímu paktu, přijetí eura či zbavení se práva veta. »Ministr Dvořák řekl, že by nám to prospělo, ale už neřekl jak,« kroutil hlavou Rajchl.

Kritice podrobil také zamýšlenou korespondenční volbu. »Je protiústavní, protože nemůžete zaručit, že bude svobodná a tajná. Když budu koukat své osmnáctileté dceři přes rameno, nenapíše, co chce ona, ale napíše, co chci já. Jediným cílem je, aby se vláda udržela u koryta,« konstatoval.

Za samostatnou kapitolu označil vládní skandály. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka by podle něj musel v jakékoli demokracii okamžitě odstoupit poté, co lhal o večírku při střelbě na Filozofické fakultě UK. Dále zmínil kauzu Dozimetr či aktuální skandál kolem Družstevní záložny, již označil za »pračku na peníze ODS«.

»Vláda ztratila mandát vládnout. Nevěří jí už ani 20 procent. Francouzská premiérka složila mandát, když měla 33procentní důvěru, jenže vláda Petra Fialy se snaží držet u koryta za každou cenu. Nevyřešíme to v Poslanecké sněmovně, protože kapři si sami rybník nevypustí. Nevyřeší to ani odbory, které mají starosti samy se sebou. Je potřeba to vyřešit občansky. V době, kdy je země devastována, si nemůžeme dovolit další dva roky této vlády, aby nezpůsobila další katastrofu. Proto zvu na Václavské náměstí každého občana, kterému není lhostejný osud naší země,« vyzval předseda PRO.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová k tomu dodala, že zve všechny, kterým jde o sebe sama a o své děti. »Tuto vládu považuji za nečeskou. Myslí napřed na kohokoli jiného než na české občany,« řekla na tiskové konferenci Zwyrtek Hamplová.

Ta v sobotu promluví k demonstrantům, stejně jako Hašek, nebo zástupci parlamentního SPD Jaroslav Foldyna a Jiří Kobza. Zváni jsou i zástupci hnutí ANO, jednání probíhala také se Svobodnými a stále se vedou s ČSSD – Českou suverenitou sociální demokracií. »Není podstatné, kdo bude mluvit a co bude řečeno, ale kolik lidí dorazí. Žádám všechny občany, aby věnovali jeden den svého života České republice a přijeli podpořit svou zem a budoucnost. Cílem není jen demise, ale prosperující Česká republika. Vláda Petra Fialy je balvanem na této cestě, který když neodvalíme, nemůžeme udělat krok kupředu,« připojil Rajchl.

Připravenu má zdravici od exprezidenta Miloše Zemana, naopak účast jeho předchůdce Václava Klause, kterého si v hlasování přáli občané, neklapne. »Nečekal jsem, že by přišel. On je homo politicus a hlásí se ke změně na bázi Sněmovny. Souhlasím s ním, také nejsem přívrženec řešení na ulici, ale situace je urgentní a nemůžeme čekat. Chápu ale jeho postoj,« uvedl Rajchl.

Hlasující si přáli také vystoupení Roberta Fica. »To je skutečný státník, na rozdíl od naší vlády. Nebude se plést do vnitřních záležitostí jiné země,« řekl Rajchl.

Kromě dopisu premiéru Ficovi budou moci občané na Václavském náměstí podepisovat petici proti přijetí eura. A také pomyslnou výpověď vládě. »Vláda uvažuje o výpovědích bez udání důvodu, tak jí dáme výpověď i my,« dodal Hašek.

(pk)

FOTO – iportaL24.cz/Petr Kojzar a Facebook

Související články

3 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy