Šéf fotbalové asociace se ohradil proti výrokům miliardáře Kratiny

Šéf Fotbalové asociace ČR Petr Fousek se ohradil proti kritice ze strany Milana Kratiny, který se chce za hnutí F-evoluce na nadcházející mimořádné valné hromadě ucházet o post místopředsedy. Miliardář, patřící do padesátky nejbohatších Čechů, mimo jiné řekl, že český fotbal se od loňských voleb dostatečně neposunul a avizované změny jsou pomalé. Fousek výtky odmítl a poukázal naopak na řadu změn, k nimž pod jeho vedením došlo.

Kratina na konci května oznámil záměr kandidovat na místopředsedu za Čechy na mimořádné valné hromadě, která se uskuteční ihned po řádné hromadě 18. června v Praze. Hromadu byl nucen svolat výkonný výbor na žádost divizních klubů, jež vyvolaly hlasování o odvolání místopředsedy a poslance za ANO Jana Richtera a předsedy Řídící komise pro Čechy Martina Drobného.

Kratina vedení FAČR s Fouskem poměrně ostře zkritizoval. »Fotbal pořád přešlapuje na místě. Strukturální změny nepřicházejí a veřejnost tak nezískává větší důvěru. Spousta procesů na FAČR mi připomíná pohádku o tom, jak vodník Kebule vařil mlhu. Vždy se objeví téma, ale následně zmizí v mlze a nic se neděje,« uvedl mimo jiné Kratina.

Fousek kritiku odmítl. »Provedli jsme celou řadu změn, na některé bude více času. Pokud se chce fotbal posouvat vpřed, měl by být jednotný a neměl by vstupovat do nějakých občanských válek,« řekl Fousek.

»V hnutí narůstá proti F-evoluci odpor, že se koná mimořádná valná hromada. Něco takového se nestalo ani za Romana Berbra. Neměl jen tak někoho rád, ale i když se mu někdo nelíbil, nesvolával mimořádnou valnou hromadu,« doplnil Fousek a vyjmenoval hlavní změny, které se od jeho zvolení vloni v červnu na FAČR udály. Zmínil například novou organizační strukturu, přípravu nových stanov, novelizaci předpisů, novou sportovní radu, novou komisi rozhodčích či posílení vztahů s mezinárodními federacemi FIFA a UEFA.

»F-evoluce přehřívá český fotbal«

F-evoluce, která vznikla předloni na podzim po zatčení bývalého místopředsedy FAČR Berbra, má aktuálně ve výkonném výboru dva zástupce – trenéra futsalové reprezentace Tomáše Neumanna a teplického ředitele Rudolfa Řepku. Už na konci dubna se neúspěšně pokusili do programu jednání zařadit odvolání generálního sekretáře Michala Valtra. Fousek to ostře zkritizoval a připustil, že to částečně vnímal i jako útok na svou osobu.

»F-evoluce je přesvědčená, že je jediným nositelem změn, ale to je hluboký omyl. F-evoluce přehřívá český fotbal. Panu Kratinovi přeju úspěch na komerčním poli, ale o fotbale toho ví málo. A jeho výroky proti mně? Svůj posudek si každý píše sám. Každopádně si s ním nedovedu představit spolupráci,« řekl Fousek.

»Vybral si zástupný problém pana Richtera a Drobného. Je to svého druhu zbabělost. Kdyby byl chlap, kandiduje proti mně. Ať navrhne moje odvolání a porazí mě,« doplnil Fousek, jenž vloni vyhrál volby s podporou F-evoluce a její tváře Vladimíra Šmicera, který stáhl původní kandidaturu.

Šance Kratiny a F-evoluce před pár dny poklesly po takzvané provolbě, v níž si 48 českých divizních klubů vybralo 21 delegátů valné hromady s hlasovacím právem. Delegáti české komory nejprve musejí Richtera odvolat a teprve pak by se volil nový místopředseda. »Je to zákon akce a reakce,« podotkl Fousek.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy