Vločky, jogurt a banány souvisí se zvýšeným rizikem diabetu

Děti se sklonem k cukrovce 1. typu, které konzumují hodně ovesných vloček, jogurtů a banánů, jsou vystaveny zvýšenému riziku vzniku tohoto onemocnění. Informoval o tom časopis Newsweek s odvoláním na studii finských vědců.

V rámci práce odborníci zkoumali stravovací režim více než 5,6 tisíce finských dětí s genetickou predispozicí k cukrovce 1. typu po dobu od jejich narození do dosažení šesti let. Do té doby se onemocnění rozvinulo u 94 dětí. U dalších 206 se vyvinula patologie, kdy imunitní systém organismu začne napadat buňky produkující inzulin, což v budoucnu pravděpodobně povede k cukrovce 1. typu.

Vědci zjistili souvislost mezi stravou dětí a tímto onemocněním. Například děti, které jedly hodně vloček, fermentovaných mléčných výrobků a některých druhů ovoce včetně banánů, čelí zvýšenému riziku vzniku diabetu 1. typu. Je však třeba upozornit, že je příliš brzy na to, aby se dalo říci, že by se tyto potraviny měly z jídelníčku vyřadit, protože všechny jsou obecně »považovány za zdravé«.

Podle studie konzumace bobulovitého ovoce, zejména jahod, malin, borůvek a brusinek, naopak riziko onemocnění snižuje. Podle spoluautorky Suvi Virtanenové, profesorky finského Národního institutu zdraví a sociální péče, jsou bobuloviny bohaté na polyfenoly, rostlinné sloučeniny, které mohou snižovat riziko vzniku diabetu 1. typu. Ochranný účinek proti tomuto onemocnění má také brukvovitá zelenina, jako je brokolice, květák a zelí.

Studie finských vědců bude prezentována na konferenci Evropské asociace pro studium diabetu, která se koná od 9. do 13. září v Madridu.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy