Maltští chovatelé tuňáka obecného chtějí expandovat na čínský trh

Maltští producenti akvakultur jsou nadšeni vyhlídkou, že budou moci na čínský trh uvést svého tuňáka obecného, kterému říkají »mořské Ferrari«.

Čínský trh je »obrovský a důležitý« s nekonečnými možnostmi, řekl v nedávném rozhovoru pro agenturu Xinhua Charlon Gouder, výkonný ředitel Federace maltských producentů akvakultury.

Gouder se vyjádřil k účasti své organizace na 6. mezinárodním veletrhu China International Import Expo (CIIE), který se konal v listopadu v Šanghaji, a uvedl, že byl spokojen s vřelým přijetím maltského tuňáka modroploutvého. Popsal tuto zkušenost jako »krásnou a úžasnou« a vyzdvihl pozitivní reakce stovek čínských návštěvníků, kteří během akce ochutnali tuto delikatesu na maltském stánku.

»Všichni byli ohromeni kvalitou, červeností a delikátností tuňáka modroploutvého. To je to, co chceme posílat na čínský trh,« řekl. »To, jak čínský trh reagoval na maltského tuňáka modroploutvého, nás naplňuje velkou odvahou a pocitem úspěchu.«

Fotografie z 1. září 2022 ukazuje farmu na chov tuňáka modroploutvého v Xemxiji na Maltě. FOTO – Xinhua/Jonathan Borg

Dne 3. listopadu, v předvečer zahájení CIIE, podepsaly Malta a Čína dohodu o vývozu tuňáka modroploutvého, čímž se maltským producentům tuňáka otevřely nové možnosti vstupu na čínský trh. »Čínské orgány měly velké nároky, protože požadovaly nejvyšší standardy, a my jsme v této zkoušce obstáli,« uvedl Gouder.

Maltská akvakultura začínala s mořským okounem a mořským vlkem a na počátku roku 2000 postupně přešla na tuňáka modroploutvého. Podle Goudera dosahuje maltská kapacita produkce tuňáka modroploutvého přibližně 20 000 tun ročně, což z této země činí jednoho z největších producentů ve Středozemním moři a v Atlantiku.

Gouder zdůraznil potřebu vzájemného procesu učení mezi Maltou a Čínou a zdůraznil jeho nezbytnou úlohu při podpoře dalšího rozšiřování maltského tuňáka modroploutvého na nevyužitém čínském trhu s více než 1,4 miliardy zákazníků.

Navzdory omezené produkci maltského tuňáka modroploutvého Gouder potvrdil, že Malta je připravena dodávat Číně mražené i čerstvé produkty. »Zavazujeme se, že Čína bude mít zvláštní místo a my se přizpůsobíme trhu, pokud bude čínský trh na naše výrobky reagovat pozitivně,« řekl.

Fotografie z 1. září 2022 ukazuje farmu na chov tuňáka modroploutvého v Xemxiji na Maltě. FOTO – Xinhua/Jonathan Borg

Ačkoli jsou Malta a Čína od sebe velmi vzdálené, díky dobrému leteckému spojení »se do 24 hodin mohou ryby ulovené ve Středozemním moři dostat na stoly v Číně,« řekl.

»Malta a Čína mají dlouhou historii velmi dobrých vztahů a nyní je můžeme rozšířit na obchodní vztahy, a to nejen v případě tuňáka modroploutvého, ale i dalších mořských produktů,« dodal.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy