Je to sedm let, co ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vydalo tzv. úspornou kuchařku. Radí v ní, jak co nejvíc ušetřit za jídlo a jak zamezit plýtvání potravinami. Po jejím přečtení zjistíte, že vařit se dá skutečně ze všeho – ze slupek, zdřevnatělé zeleniny i zvětralého vína. Tedy i z toho, co najdete vyhozené v popelnicích. Ani se nedivím, že tato »perla« mezi kuchařkami vyvolala spoustu negativních reakcí. Ale to ještě nikdo nevěděl, jak raketovým tempem porostou ceny potravin. Proto vám zkusíme poradit, jak vařit levně, aniž bychom k tomu potřebovali rady úředníků.
Masu a rybám se nevyhýbejme, ba naopak. Ale do jídelníčku patří i luštěniny, brambory, zelenina, sójové »maso«, tofu, a také houby, čerstvé, sušené i třeba v octu naložené. Věřte, že je báječné posnídat včera připravenou pravou, tedy poctivou brambůrku (bramborovou polévku) s krajícem chleba. I když – mezi námi – žádná dieta to není.
Bramboračka
Vydatná ranní bramboračka přes noc »dozraje«. Stačí oškrábat 500 g nových brambor (ano, jsou drahé, ale stále to ještě jde), nakrájet je na kostičky a povařit v mírně osolené vodě. Hrnek mražené polévkové zeleniny zprudka osmažte na dvou lžících slunečnicového oleje. Vodu z uvařených brambor slijte do kastrůlku, uvařené brambory rozmačkejte a zalijte je vodou z brambor a 500 ml horkého mléka. Rozmíchejte, přidejte zeleninu. Povařte, přidejte půl lžičky čerstvě mletého pepře, pár kuliček nového koření, dva listy bobkového listu, dosolte a přidejte jemně usekané lístky mladých kopřiv, nebojte se ani mladých listů pampelišky. Samozřejmě nesmí chybět čerstvá petrželová nať a lžička drcené majoránky. Zahustit ji můžete jíškou ze lžíce sádla a dvou lžic hladké mouky. Není podle vaší chuti? Uvařte si ji tak, jak ji máte rádi podle rodinných receptů.
Koprovka
Na koprovku dva hrnky zakysané smetany, jeden žloutek, lžička bramborového škrobu, dvě lžíce jemně usekaného čerstvého kopru, lžička cukru, lžíce citrónové šťávy, sůl. Ve smetaně rozkvedlejte škrobovou moučku a za stálého míchání vařte zhruba dvě minuty. Do omáčky vmíchejte žloutek a rozsekaný kopr. Nevařte! Podle chuti přidejte cukr, sůl a citrónovou šťávu. S kynutým knedlíkem (i koupeným) je to levný a dobrý oběd.
Hrachová polévka
Hrachovka, pokud ji dobře uvaříte, bohatě stačí jako hlavní jídlo v kterémkoli ročním období. Je opravdu sytá. Doporučujeme koupit předvařený hrách (ušetříte čas), zalijte ho vodou, přidejte hrnek čerstvé pokrájené polévkové zeleniny a vařte podle návodu (na hrachu), obvykle stačí 15 minut. Pokud použijete mraženou polévkovou zeleninu, přidejte ji pět minut před dovařením polévky. Na oleji dozlatova osmažte dvě lžíce jemně usekané cibulky, lepším řešením je hotová smažená cibulka, která se leckde prodává a kterou můžete rozdrtit na prach. Přidejte ji do polévky, dochuťte čtyřmi (není to málo?) stroužky se solí utřeného česneku, lžičkou majoránky a krátce povařte. Na oleji osmažte na malé kostičky pokrájený starší chléb či bílé pečivo a posypte jimi jednotlivé porce.
»Rajčatové« toasty
»Lehoučkou«, přesto báječnou večeři či odpolední svačinu připravte z tence nakrájených rajčat rozložených na máslem namazaný chléb či na horké suché tousty přetřené máslem. Posypte je jemně ustrouhaným česnekem a jemně usekanými bylinkami.
Houby na kyselo
Rychlé a dobré. Na másle či slunečnicovém oleji krátce osmažte jemně pokrájenou cibuli, přidejte k ní lžičku drceného kmínu, špetku pepře, a skleničku (zhruba 250 g) v octu naložených hub. Promíchejte a krátce poduste. Zalijte hrnkem zeleninového vývaru a nakonec přidejte ve vodě rozkvedlanou hladkou mouku. Vařte za stálého míchání asi deset minut. Nakonec přidejte zakysanou smetanu (150 ml), zamíchejte a prohřejte (nevařte!). Dochuťte špetkou strouhaného muškátového oříšku a podávejte. Ideální přílohou jsou vařené brambory.
Těstoviny (a jak na ně…)
Předností těstovin je nejen rychlost přípravy. Co si budeme povídat – špagety, například jen přelité trochou kečupu – lahůdka, kterou nejen děti mají rády. Dospělým přidejte ke každé porci lžičku jemně usekaného chilli. Za dvacet, dvacet pět minut máte uvařeno…
Když dovolíte, zastavíme se ještě u těstovin trochu déle. Základním trikem je u nich jejich správné vaření. Na obalech sušených těstovin je doba přípravy uvedena a není od věci ji dodržovat. Opravdu skvělé jsou těstoviny, které jsou uvařené »al dente«, tedy takové, které jsou pružné na skousnutí.
Pro vaření těstovin vždy použijte velký hrnec, na 500 g těstovin vždy počítejte nejméně s pěti litry vody. Tu vždy důkladně osolte (na pět litrů vody dejte dvě lžíce soli), neosolené těstoviny jsou po dovaření bez chuti. Nebojte se soli, většina jí zůstane ve vodě, kterou budete vylévat. Do vody, ještě před tím, než se začne vařit, dejte i pár kapek oleje, aby se těstoviny neslepovaly.
Těstoviny vkládejte do vody až v okamžiku, kdy se opravdu vaří, a to všechny najednou, aby měly stejnou dobu vaření. Dlouhé těstoviny, například špagety, dejte opatrně do vroucí vody jedním koncem a hned je opatrně a lehce stlačte, aby se nejdříve zcela do vody ponořily. Ihned poté, co jsou těstoviny ve vroucí vodě, je promíchejte, aby se neslepily. Jakmile se voda začne znovu prudce vařit, zmírněte zdroj tepla tak, aby zůstal mírný var a občas těstoviny zamíchejte. Budete tak mít jistotu, že se neslepují.
Jakmile zjistíte, nejlépe ochutnáváním, že jsou uvařené »al dente«, rychle je slijte a cedníkem potřásejte, aby se z nich odstranilo co nejvíce vody. Pokud je chcete podávat studené (například v salátu), propláchněte je studenou vodou. A ještě poznámka: Pokud těstoviny převaříte, budou rozměklé. Dají se sice jíst, ale jsou těžko stravitelné.
Proč na toto téma jdeme tak ze široka? Důvod je prostý. Pokrmy z domácích těstovin jsou levné, jejich příprava je jednoduchá a dá se z nich pouhým přelitím některou z jednoduchých, ale přesto chutných omáček, připravit výborný oběd či večeře.
Rychlá omáčka s česnekem
Tak třeba zkuste rychlou omáčku s česnekem. Na pánvi rozpusťte na malé kostičky pokrájenou slaninu, přidejte jemně drobně nakrájenou cibuli, krátce osmažte. Zalijte několika lžícemi rajského protlaku, vmíchejte lžičku cukru, podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a nakonec i několik jemně pokrájených stroužků česneku. Prohřejte a přelijte omáčkou těstoviny. Každou porci posypte tvrdým strouhaným sýrem a podávejte. Ale to je jen příklad. Z české i mezinárodní kuchyně.
Sýrová omáčka
A pokud chcete přidat něco navíc, potom v průběhu vaření těstovin připravte jednoduchou sýrovou omáčku. Je hotová za deset minut. Potřebujete vrchovatou lžíci másla, lžíci oleje, dva »taveňáky« po 100 gramech, půl hrnku mléka, půl hrnku strouhaného nízkotučného eidamu, jemně pokrájenou středně velkou cibulku, pepř a sůl. Na pánvi zahřejte olej, přidejte máslo, zahřejte a přidejte jemně nakrájenou cibuli, krátce ji orestujte. Poté přihoďte na kousky potrhaný tavený sýr. Míchejte do jeho rozpuštění, zalijte mlékem, okořeňte a osolte a za stálého míchání prohřejte (ale nevařte!). Nakonec přidejte strouhaný sýr a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Můžete přidat špetku strouhaného muškátového oříšku. Jednotlivé porce těstovin touto omáčkou přelijte.
Jiří Janouškovec