Obyčejná, a přesto báječná mrkev. Recepty, které jsou zdravé i chutné!

Sladká a křupavá mrkev je skvělá, hlavně pokud ji chceme z domácích zdrojů. A je levná! A také zdravá! Dnes vám nabízíme několik báječných receptů, v nichž mrkev hraje hlavní roli. Věříme, že spousta z nich vás – mile! – překvapí.

Klasický český mrkvový salát

Očištěnou mrkev jemně nastrouhejte, přidejte hrubě nastrouhaná jádřince zbavená jablka (někdo dává přednost jablkům nakrájeným na drobné kostičky), přidejte šťávu z jednoho citronu, lžíci moučkového cukru, promíchejte, nechte vychladit a podávejte. Podle potřeby přidejte trochu studené převařené vody. Máte-li doma ananas, který jste koupili za »malý« peníz v akci, po jeho oloupání ho nakrájejte na malé kostičky a přidejte do mrkve. I dětem tento salát chutná.

Ruský mrkvový salát

I v cizině mají rádi čerstvé mrkvové saláty. Ruský mrkvový salát je zkrátka báječný! Pět větších očištěných mrkví hrubě nastrouhejte, přidejte hrst jemně usekaných vlašských ořechů, jedno větší jádřince zbavené hrubě nastrouhané jablko, dva tři oloupané a prolisované stroužky česneku, lžičku moučkového cukru, špetku drceného kmínu, dva rozdrcené hřebíčky, špetku muškátového oříšku, zakápněte citronovou šťávou a vmíchejte kelímek bílého jogurtu nebo dvě lžíce majonézy. Nechte v chladničce dvě tři hodiny odpočinout a podávejte.

Thajský mrkvový salát

Tenhle salát ocení labužníci. Hrnek nahrubo nasekaných nesolených arašídů orestujte na lžíci dobrého oleje. Jednu limetku vyždímejte, přidejte dvě lžíce třtinového cukru, šťávu z jednoho většího pomeranče a lžičkou nastrouhané pomerančové kůry. Čerstvé lístky koriandru jemně pokrájejte, přidejte hrst sójových klíčků a v míse promíchejte. A samozřejmě mrkev, v tomto případě šest jemně nastrouhaných očištěných větších mrkví, jednu jemně pokrájenou chilli papričku, nechte v chladničce asi hodinu odpočinout. Nakonec vmíchejte opražené arašídy a zakápněte olivovým olejem.

Mrkvový salát s celerem

Jednu středně velkou bulvu celeru očistěte, překrojte a povařte asi pět minut ve vodě se šťávou z jednoho citronu. Osm středně velkých očištěných mrkví nastrouhejte na hrubém struhadle, podobně nastrouhejte i celer. Přidejte dvě vrchovaté lžíce jemně nakrájené petrželové natě, osolte, opepřete, vmíchejte dvě lžíce olivového oleje, šťávu z jednoho citronu, nechte vychladit. Skvělé!

Mrkvový salát s rozinkami

Pět větších očištěných mrkví nakrájejte škrabkou na brambory na tenké plátky, oloupanou šalotku jemně pokrájejte. Na lžíci oleje v hlubší pánvi krátce orestujte šalotku, přidejte mrkev, a společně smažte asi tři minuty. Přidejte hrnek rozinek, zakryjte pánev, stáhněte z ohně. V misce vyšlehejte pět lžic oleje se dvěma lžícemi bílého vinného octa, lžičkou drceného římského kmínu, osolte. Vmíchejte mrkev s rozinkami, přidejte čerstvě mletý pepř (podle chuti) a nechte asi 15 minut odstát v chladu. Mrkev rozdělte do misek a ozdobte lístky máty.

Mrkvový salát se zelím a kapary

Zhruba 500 g bílého nebo tzv. čínského zelí hrubě pokrájejte, zalijte ledovou (opravdu ledovou, tedy s přídavkem kostek ledu) vodou. Tu zhruba po 15 minutách slijte. Mezi tím oloupejte stroužek česneku a prolisujte ho, přidejte lžíci dijonské (v nouzi i plnotučná hořčice stačí) a vyšlehejte společně se solí, mletým pepřem (podle chuti), lžící citronové šťávy, dvěma lžícemi bílého vinného octa, a šesti lžícemi olivového oleje. Přidejte zhruba 500 g očištěné hrubě nastrouhané mrkve, promíchejte a nakonec přijdou dvě lžíce kaparů. Uložte v zakryté nádobě v chladu alespoň čtyři hodiny. Podávejte například k masovým pokrmům.

Mrkvový salát s kmínem a koriandrem

Zhruba 1000 g očištěné mrkve škrabkou nakrájejte na tenké plátky. Povařte ji v páře asi tři minuty. V kastrůlku zahřejte čtyři lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, přidejte dva či tři stroužky prolisovaného nebo jemně pokrájeného česneku, lžičku drceného kmínu, společně prohřejte. Ještě teplou mrkev promíchejte s horkým ochuceným olejem, přilijeme citronovou šťávu a zakryjte. Nechte asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Před podáváním ozdobte lístky čerstvého natrhaného koriandru.

Mrkev s kuskusem a pomerančem

Kuskus žel nepatří k oblíbeným potravinám a je to škoda. Třeba mu přijdete na chuť, když zkusíte následující recept. Z jednoho omytého pomeranče ostrouhejte kůru, budete jí potřebovat vrchovatou kávovou lžičku. Vymačkejte z něj šťávu. V hrnci zahřejte dva hrnky vody, dvě lžíce pomerančové šťávy a lžíci olivového oleje. Pozvolna uveďte k varu. Vmíchejte jeden a půl hrnku kuskusu a stáhněte z ohně. Tekutinu nechte vsáknout, občas promíchejte. Asi po 12 minutách vmíchejte zbytek pomerančové šťávy, dochuťte solí a přidejte podle chuti čerstvě mletý pepř. Dva svazky mladé jarní mrkvičky očistěte a povařte na páře zhruba pět minut. Teplý kuskus promíchejte s kousky druhého oloupaného pomeranče, rozdělte do misek a ozdobte mrkvičkami.

Mrkev s kedlubnou

Dvě středně velké oloupejte, rozpulte a pokrájejte na plátky. Šest středně velkých mrkví očistěte a nakrájejte na silnější kolečka. Vše vsypte do kastrolu s mírně osolenou vodou a uveďte do varu, vařte zprudka tři minuty. Zeleninu nechte okapat, případně ji osušte v utěrce. Promíchejte ji se třemi lžícemi olivového oleje, lžičkou mletého bílého pepře, špetkou skořice a citronovou šťávou z jednoho citronu. Ozdobte snítkami petrželové natě a nechte v chladničce zhruba hodinu vychladit.

Jiří Janouškovec

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy