Bezprecedentní krádež ve financování zdravotnictví?

Jako jeden z cílů útoku na vládu si podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) opozice vybrala navrhované snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce od poloviny roku.

K projednávání poslanecké novely zákona o podporovaných zdrojích energie se mají poslanci vrátit až poté, co projednají vládní návrh na zrušení elektronické evidence tržeb. To je třetí bod schůze. Není jasné, kdy se tak stane.

»Zdravotní pojišťovny mají dostatečné zůstatky na účtech, nižší státní platby systém neohrozí,« řekl dnes po půlnoci ve Sněmovně v úvodním kole projednávání novely. Uvedl také, že koalice chce ve druhém čtení přidat do předlohy automatickou valorizaci plateb za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané. Na vzorci je podle ministra shoda.

Sněmovna poté přerušila jednání a vedení Sněmovny se sešlo k poradě. Na ní se dohodlo, že předsedající budou nabádat poslance, aby hovořili k věci. Pokud neposlechnou a nebudou hovořit k věci, jak jim ukládá jednací řád, předsedající jim slovo odebere.

Debatu poslanci přerušili ve 4.00, po 18 hodinách od zahájení mimořádné schůze ke sporným koaličním předlohám. Dvě dvouhodinové hygienické přestávky si vzaly opoziční kluby ANO a SPD. Dolní komora se znovu sejde v 8.00.

Očekává se, že debata k předloze bude ještě dlouhá. Aktuálně je do ní přihlášeno 20 poslanců.

Systém zdravotního pojištění má tímto krokem přijít letos o 14 miliard korun. Podle opozice může tento krok zhoršit dostupnost zdravotní péče. Lídr SPD Tomio Okamura předlohu označil za bezprecedentní krádež ve financování zdravotnictví. Zdravotní pojišťovny podle něho budou muset hledat úspory. Okamura také potvrdil předem ohlášené obstrukce.

Stát platí za každého svého pojištěnce z rozhodnutí bývalého kabinetu Andreje Babiše (ANO) od ledna 1967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Od července to má být podle novely o 400 korun méně. Stát by tak měl za celý letošek odvést do veřejného zdravotního pojištění za každého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy