Expert: USA nepůjdou do přímé války s Íránem, ale schovají se za Izrael

Spojené státy neusilují o přímý vojenský konflikt s Íránem a budou i nadále využívat Izrael v konfrontaci s islámskou republikou, výsledek amerických prezidentských voleb to neovlivní. Tento názor vyjádřil v rozhovoru s agenturou TASS profesor Mahmúd Šúrí, člen správní rady teheránského Institutu íránsko-eurasijských studií (IRAS).

»Nemyslím si, že by USA měly zájem o přímý vojenský střet s Íránem. Budou se schovávat za Izrael a poskytovat mu vojenskou podporu. Otázka zapojení USA do regionálního konfliktu bude záviset na tom, jak Írán zareaguje na údajný izraelský útok,« uvedl agenturní tazatel.

Podle něj »nedávné hrozby Izraele, že zaútočí na íránské vojenské základny, mohou být součástí psychologické války a nemusí se ve skutečnosti naplnit«. »Je nesmírně obtížné předvídat, co se stane po izraelských úderech na íránská vojenská centra. Region by se mohl ocitnout na pokraji plnohodnotné války. Íránští představitelé opakovaně zdůraznili, že Teherán na takové útoky odpoví odpovídajícím způsobem,« dodal analytik. Zdůraznil, že Teherán nemá zájem na zvyšování napětí na Blízkém východě.

»Pro Írán není až tak důležité, kdo se stane americkým prezidentem – Donald Trump nebo Kamala Harrisová. Ať už bude v čele USA sedět kdokoli, vždy bude podporovat Izrael, především vojensky, a také věřit, že je nutné Izrael před Íránem chránit. Ale pro Izrael a jeho premiéra Benjamina Netanjahua je výsledek amerických voleb [5. listopadu] velmi důležitý,« uzavřel expert.

Již dříve generálporučík Mohammad Alí Džafarí ze Sboru islámských revolučních gard (IRGC, elitní jednotky íránských ozbrojených sil) prohlásil, že Izrael se neodváží provést rozsáhlý útok, ale omezí se na symbolický odvetný úder.

(cik)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy