Moldavsko: těsná výhra proevropské orientace, prezidentské volby jdou do druhého kola

AKTUALIZOVÁNO

První kolo moldavských prezidentských voleb nedokázalo určit vítěze. Rozhodnutí padne ve druhém kole, které je naplánováno na 3. listopadu, v němž vystoupí úřadující prezidentka Maia Sanduová a bývalý generální prokurátor Alexandr Stoianoglo ze Strany socialistů Moldavské republiky. Výsledky referenda, které se konalo v den voleb, hovoří o těsném vítězství orientace země na Evropskou unii.

Otázka zněla, zdali se součástí tamní ústavy má stát článek definující vstup do Unie jako strategický cíl. Moldavská ústřední volební komise informovala o tom, že se pro EU vyslovilo 50,46 procenta voličů, proti bylo 49,54 %.

Záporná odpověď na otázku z referenda měla dlouhou dobu během sčítání hlasů navrch, v závěru ale převážilo proevropské směřování Moldavska díky hlasům ze zahraničí.

Referendum o evropské budoucnosti země bylo klíčovým bodem politického programu prezidentky Sanduové, a pokud by většinová volba zněla »ne«, byla by to její politická prohra, bez ohledu na výsledek prezidentských voleb. V nich získala podle aktuálních informací 41,84 % hlasů, zatímco pro Stoianogla se vyslovilo 26,35 % voličů.

Předseda Naší strany Renato Usatii uzavírá první trojku s 13,77 % hlasů. Za ním následují bývalá šéfka Gagauzie Irina Vlahová a bývalá prokurátorka Victoria Furtunaová s 5,46 % a 4,53 % hlasů, stejně jako bývalí premiéři Vasile Tarlev (3,24 %) a Ion Chicu (2,09 %). Celkem kandidovalo jedenáct politiků, do rozhodujícího kola postupují dva nejlepší.

Do volebních místností v Moldavsku i v zahraničí přišlo celkem 1 546 757 lidí, což představuje 51,4 % ze všech zapsaných na volebních listinách. Z nich 1 478 958 (49,81 %) obdrželo hlasovací lístky pro účast v referendu, zbytek se zdržel hlasování.

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy