Ceny výrobců rozhodně neslibují pokles stále vysokých cen spotřebního zboží a služeb

Takzvaná výrobní inflace, která předznamenává vývoj spotřebitelských cen, byla v září podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu meziročně nižší opět jen v zemědělství, ovšem pouze nepatrně. Ceny výrobců v průmyslu, ve stavebnictví a službách naopak dál stoupaly. Stále je přitom nutno brát v úvahu srovnávací základnu z předchozích dvou let, kdy ceny u všech typů producentů skokově vzrostly.

Meziročně ceny producentů v zemědělství podle statistiků v září klesly jen o 0,2 procenta, přičemž o měsíc dříve šly dolů o 0,5 %. V průmyslu došlo po srpnovém růstu o 1,1 % k navýšení o 0,6 %. Ceny stavebních prací se zvedly o 1,9 % (v srpnu vzrostly o 1,7 %) a v případě tržních služeb pro podniky stouply stejně jako v srpnu o 3,4 %.

Meziměsíčně v září ceny producentů v zemědělství vzrostly o 2,1 %, v průmyslu se snížily o 0,2 %, naopak ve stavebnictví se zvýšily o 0,4 %, a v tržních službách pro podniky stouply o 1,3 %.

Připomeňme, že v září 2023 sice už ceny zemědělských výrobců klesly meziročně o 13,4 %, v případě průmyslových výrobců ale naopak vzrostly o 0,8 %, u stavebních prací se zvýšily o 3,7 % a u tržních služeb pro podniky stouply o 5,1 %. Ovšem k tomu podstatnému nárůstu výrobních cen došlo už v září 2022 – v zemědělství o 33,6 %, v průmyslu o 25,8 %, ve stavebnictví o 13,1 % a ve službách o 6,8 %.

Zemědělství

Ceny v rostlinné výrobě se v letošním září podle statistiků snížily meziročně o 2,9 %. Ovoce nicméně zdražilo o 32,2 % a olejniny o 4,3 %. Zlevnily naopak brambory (o 21,2 %) a obiloviny (o 5,4 %).

V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 4,1 %. Skot podražil o 8,9 % a mléko o 13,8 %. Naopak vejce byla meziročně levnější o 10,6 %, drůbež o 10,5 % a prasata o 8,8 %.

Průmysl

Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu byly meziročně vyšší o pět procent, motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 2,9 % a oprav, údržby a instalace strojů a zařízení o 4,7 %. Naopak nižší byly zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků. Klesly ceny kovodělných výrobků (o 1,9 %), ostatních nekovových minerálních výrobků (o 1,4 %), černého a hnědého uhlí a lignitu (o 3,3 %), základních kovů (o 1,3 %) a ropy a zemního plynu (o 21,1 %). Ceny potravinářských výrobků se snížily o 0,4 %, z toho mlýnských a škrobárenských výrobků o 11,8 % a průmyslových krmiv o 7,5 %. Vzrostly naopak ceny mléčných výrobků (o 6,8 %).

Hodnocení podle hlavních průmyslových skupin ukazuje, že o 0,7 % klesly ceny meziproduktů a o 0,1 % ceny energií. Výrobky investiční povahy naopak zdražily o 2,8 %. Ceny průmyslových výrobců bez energií pak vzrostly meziročně o 0,9 % (v srpnu se zvýšily o 1,1 %).

Stavebnictví

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se podle statistiků v září stejně jako v srpnu meziročně nezměnily.

Tržní služby pro podniky

Ceny za reklamní služby a průzkum trhu vzrostly o 9,8 %, za služby v oblasti zaměstnání o 9,5 %, za služby v oblasti nemovitostí o 7,7 % a za právní a účetnické služby o 4,7 %. Tržní služby pro podniky nezahrnující reklamní služby zdražily o 2,9 % (stejně jako v srpnu).

(ici)

ILUSTRAČNÍ FOTO – pixabay

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy