Odbory se dohodly s vládou, stávková pohotovost pominula

Stávková pohotovost se ruší. Odbory se dohodly s vládou na tom, že platy ve veřejném sektoru vzrostou v roce 2025 o 1400 korun. Premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula to označili jako dobrý kompromis.

»Ani jedna ze stran neodchází z jednání s absolutním vítězstvím, ale odcházíme s férovou dohodou, která může obě strany těšit,« uvedl Středula.

Odborové svazy šly na jednání do Poslanecké sněmovny s požadavkem 10% zvýšení platových tarifů, které původně označily jako nezbytný krok k zachování reálné hodnoty mezd a zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců.

Na svých stránkách uvedla ČMKOS příklady aktuální platové situace. »Kupříkladu pomocný kuchař měl za první pololetí 2024 hrubý plat 24 867 Kč, asistentka učitele 29 801 Kč, vrátná 26 689 Kč, uklízeč 22 945 Kč. I tito lidé vykonávají profese, díky kterým jako společnost fungujeme. Je to dostatečná odměna za jejich práci na plný úvazek? My si to nemyslíme,« stojí na internetových stránkách největší české odborové centrály.

Nakonec došlo ke zvýšení o stejnou částku napříč platovými skupinami, čili si přilepší všichni stejnou částkou, bez ohledu na to, kolik berou nyní. Kč. »Pro nejhůř placené zaměstnance je to nárůst až o 12 %,« uvedl na svém webu ČMKOS.

Zatímco u skupin jedna až čtyři je dohoda platná, u pracovníků ve školství, tedy páté skupiny, ještě proběhne jednání Fialova kabinetu s odboráři. Tématem bude přesné rozdělení prostředků. Stejně tak se ještě bude jednat o platech pracovníků bezpečnostních sborů.

Dnešní koncensus by neměl mít vliv na vyhlášenou stávku justičních odborů. Do ní se zapojí pracovníci, jejichž odborové svazy jsou součástí ČMKOS. Ta sdružuje napříč všemi profesemi 31 svazů s přibližně 270 tisíci členy.

(pk)

FOTO a GRAFIKA – ČMKOS

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy