Studie: Měsíční vzorky z Čchang-e 6 mají »odlišné vlastnosti«

Tým čínských vědců v úterý zveřejnil první výzkumnou práci o měsíčních vzorcích přivezených misí Čchang-e 6. V práci se uvádí, že vzorky z mise Čchang-e 6 vykazují »odlišné vlastnosti« ve srovnání s dříve získanými měsíčními vzorky.

Studii provedli společně členové Národních astronomických observatoří Čínské akademie věd, Centra pro výzkum Měsíce a vesmírné inženýrství a Pekingského institutu inženýrství kosmických systémů. Výzkumná práce byla publikována v časopise National Science Review v den tradičního Svátku středu podzimu.

Tým zjistil, že vzorky půdy z Čchang-e 6 mají nižší hustotu než předchozí vzorky, což svědčí o poréznějším a volněji strukturovaném složení. Obsah plagioklasu ve vzorcích Čchang-e 6 je výrazně vyšší než ve vzorcích Čchang-e 5, zatímco obsah olivínu je v nich výrazně nižší.

Studie také odhalila, že vzorky litických úlomků z Čchang-e 6 jsou složeny především z čediče, brekcie, aglutinátu, skel a leukokrasu.

Geochemická analýza lunárních vzorků z mise Čchang-e 6 ukázala, že koncentrace stopových prvků, jako je thorium, uran a draslík, se v nich výrazně liší od vzorků získaných misí Apollo a misí Čchang-e 5. V porovnání se vzorky z mise Čchang-e 5 je koncentrace stopových prvků výrazně nižší.

Sonda Čchang-e 6 byla vypuštěna z Číny 3. května 2024. Její návratový modul přistál 25. června v severní Číně a přivezl 1935,3 gramů vzorků z odvrácené strany Měsíce.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy